IDEGVEZETÉSES VIZSGÁLATOK

Az ENG vizsgálat (electroneurographia) az idegek vezetési sebességéről, valamint az ingerület nagyságáról ad felvilágosítást, amelynek eltérései az idegrendszer különböző kóros állapotaira utalnak. A vizsgálatot kizárólag olyan neurológus szakorvos végezheti, aki rendelkezik klinikai neurofiziológiai szakképesítéssel.

A módszerrel mind a mozgató, mind az érzőidegek vizsgálhatók. A mozgató idegek vizsgálatakor a vizsgálandó ideg ingerlése történik elektromos árammal, a bőrön keresztül, elektródák segítségével. Az ingerlés eredménye az ideg által ellátott izom vagy izomcsoportok mozgása. A mozgás eltéréseiből, illetve a vizsgálat során a műszer által nyert vezetési sebességekből és az ingerület nagyságából lehet a különböző kórképeket elkülöníteni.

Az érzőidegek vizsgálatánál az ideg lefutása mentén két pontra helyeznek fel elektródákat. Ez egyik ingerlő, a másik érzékelő elektróda. Az ingerlő elektróda segítségével elektromos áram hat az idegre, és a vezetési irányban elhelyezett érzékelő elektróda veszi az ideg ingerlésének jelét. A két pont között ily módon mérhető az ingerület haladásának, vagyis az ideg vezetésének sebessége, az ingerület nagysága. A vizsgálat nem szűrő jelleggel történik, egy adott kérdésre próbál válaszolni, segít elkülöníteni egymástól a hasonló megjelenésű kórképeket. A megválaszolandó kérdésnek megfelelően a vizsgálatokat protokollok szerint végezzük, speciális esetben megtervezzük.

Az ENG vizsgálat az alábbi kórképek kivizsgálásában játszik fontos szerepet: traumás idegsérülés, idegkompressziók (alagút szindrómák), a gerincvelői idegek károsodása, polyneuropathiák, ún. motoneuron betegségek (ALS, spinalis izom atrophia), myasthenia gravis, a vegetatív idegrendszer megbetegedései.