COVID-19 híreink

Mit tehetünk, ha nem érezzük az ízeket, elveszítettük a szaglásunkat a Covid-19 fertőzés során? 

Gyakorlati útmutató a Brit Orrgyógyászati Társaság (British Rhinological Society) 2020 augusztusi ajánlása alapján (1)
(Dr. Bilecz Rita háziorvos)

A COVID-19 fertőzés egyik fontos jelzőtünete, mely akár önállóan egyéb tünet nélkül is jelentkezhet a szaglás és ízérzékelés elvesztése.

A COVID-19 pozitív betegek 47 %-a számol be szaglás- és ízérzésvesztésről egy a szakirodalmat áttekintő vizsgálat alapján. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a betegek jelentős része hamar visszanyeri szaglását és ízérzékelését, de a betegek kb. 10%-a esetében a tünetek kezdetétől számított 4.-6. héten sem történik javulás. (2)

Tekintettel arra, hogy a tünetek jelentkezésétől számított 2 héten belül a szaglás- és ízérzésvesztés a betegek jelentős részénél spontán javulást mutathat, ebben az időszakban speciális tennivaló ezen tünetek miatt nincs.

Mikor szükséges további vizsgálat, terápia?

Amennyiben a szaglásvesztés egyéb orrüregi tünet nélkül COVID-19 fertőzést követően 2 hét után is fennáll:

Szteroid tartalmú orrspray használata, valamint szaglástréning javasolt (ld. lentebb)

Amennyiben a szaglásvesztés egyéb orrüregi tünet nélkül COVID-19 fertőzést követően több, mint 3 hónap után is fennáll:

Fül-Orr-Gégészeti konzultáció (1. lépésben akár távkonzultáció keretében) javasolt.

Amennyiben a szaglásvesztést orrüregi tünetek (orrfolyás, orrdugulás, melléküregek gyulladására utaló tünetek) kísérik a COVID-19 fertőzést követően, vagy bármilyen egyéb okból 4-6 hét elteltével is fennállnak:

Fül-Orr-Gégészeti konzultáció szükséges, endoszkópos vizsgálat szükségességének megítélésére.

Amennyiben a szaglásvesztés hátterében nem igazolható COVID-19 infekció:

4-6 hét elteltével mindenképpen Fül-Orr-Gégészeti konzultáció (távkonzílium formájában is lehetséges), 3 hónap elteltével feltétlenül Fül-Orr-Gégészeti szakvizsgálat, endoszkópia szükséges. Amennyiben az endoszkópia eltérést nem mutat, agyi képalkotó vizsgálat (MRI/CT) szükséges. Amennyiben az endoszkópia malignus folyamatot vet fel, szintén további képalkotó vizsgálat (MRI/CT) lehet szükséges.

Amennyiben a 4-6 hete fennálló szaglásvesztés mellé neurológiai tünet társul előzetes COVID-19 infekciótól függetlenül (akár volt, akár nem) agyi képalkotó vizsgálat (MRI/CT) szükséges.


COVID-19


Terápiás lehetőségek:

SZAGLÁSTRÉNING

AbScent és Fifth Sense programok, melyek részletes angol nyelvű ismertetői elérhetők: https://abscent.org/smell-training

https://www.fifthsense.org.uk/smell-training/

Több vizsgálat, több különböző okból kialakult szaglásvesztés ( koponya sérülés, légúti fertőzés, idős kor miatt) esetén is igazolta, hogy a lentebb leírt módszerek segítenek a szaglás és ízérzékelés visszanyerésében.

A fenti szaglástréningek fő jellemzői, kivitelezési lehetőségei:

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK:

Vegyen négy darab viszonylag széles szájú, zárható sötétített üvegű tégelyt (pl. kiürült, alaposan kimosott arckrémek tégelyei)

A tégelyekbe tehet (minden tégelybe 1 félét):

-fűszert (pl. bors, fahéj, oregánó, szegfűszeg...)- lehetőleg olyat, aminek az illatát szerette, vagy az illatához pozitív élményeket tud csatolni.

- illóolajjal átitatott akvarell lapocskát (citrom, eukaliptusz, rózsaolaj, szegfűszeg, vagy akár egy korábbi kedvenc parfüm)

Minden tégelyre írja rá milyen illatot tartalmaz.

A tégelyek tartalmát időnként cserélje!

Kész tégelyek a fenti honlap online boltjában: https://abscent.org/shop/kits meg is vásárolhatók.

COVID-19

A kép forrása: https://www.monell.org/research/anosmia/anosmia_news_from_monell

HASZNÁLAT:

Legyenek a tégelyek jól elérhető helyen pl. az ágya mellett!

Használja őket reggel ébredéskor és este lefekvés után naponta 2X!

Vegyen elő egy tégelyt, nézze meg a feliratot, mi van benne. Nyissa ki az egyik tégelyt, 20 másodpercig orrán keresztül kis szippantásokkal szagolgassa- nem kell nagy, mély levegőket venni, a cél, hogy az illatok az orrüregbe jussanak. Mialatt a tégely tartalmát szagolja igyekezzen minden zavaró tényezőt (legyen Ön körül csend, nyugalom) kizárni, egyedül az adott szagra (pl. citrom) és az azzal kapcsolatos korábbi élményeire koncentrálni, próbálja felidézni az adott szagot/illatot. Majd zárja be a tégelyt, lélegezzen nyugodtan néhányat, majd vegyen elő egy újabb tégelyt.

EREDMÉNY:

A szagokat nem fogja azonnal, vagy minden alkalommal érezni, általában 3-4 hónap gyakorlás után számolnak be jelentősebb javulásól a páciensek. Minél hamarabb kezdi a szaglástréninget a szaglás elvesztése után, az annál eredményesebb lehet. Ne adja fel! A lenti szaglástréning napló-ban vezetheti tapasztalatait.

A szaglástréning előtt, végezhet ORRÖBLÍTÉSt patikában vásárolt előre elkészített sóoldattal, illetve ehhez tartozó öblítő készülékkel, vagy az alábbiak szerint otthon is elkészítheti a szükséges oldatot.

 A sóoldat elkészítéséhez használjon 5 percig forralt, majd lehűtött csapvizet, vagy patikában kapható desztillált vizet. 2 dl vízbe tegyen 1 káváskanálnyi sót (Ne jódozott sót!), amit még 1 kávéskanálnyi szódabikarbónával egészíthet ki. A jól elkevert, feloldódott sóoldatot tegye az orröblítésre használt tiszta orrtisztító készülékbe, vagy Neti csészébe, s fejét oldalra fordítva a kép szerint juttassa azt az egyik oldali orrüregbe. A beöntött folyadék távozhat a másik orrnyíláson át, de az sem baj, ha az ugyanazon az oldalon távozik, amennyiben érzi, hogy eljutott az orrgarat felső részéig. Ezután ismételje meg az öblítést a másik oldalon!

COVID-19

Kép forrása: https://www.wikihow.com/Use-a-Nasal-Rinse#/Image:Use-a-Nasal-Rinse-Step-8-Version-2.jpg

Az orröblítés során soha ne lélegezzen az orrán keresztül! A száján keresztül vegyen levegőt!

SZTEROID TARTALMÚ ORRSPRAY:

Háziorvosa amennyiben szükségesnek ítéli, fel tudja írni receptre.

Használja mindkét orrfélbe reggel és este!

OMEGA-3 TARTALMÚ ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK:

A társaság opcionálisan az omega-3 tartalmú étrendkiegészítők jótékony hatását is felveti. Napi 3 gramm EPA és 2 gramm DHA tartalmú Omega 3 tartalmú étrend kiegészítő bevitelének 12 héten át jótékony hatását írták le COVID-19 infekcióban vizsgálatok.

Mivel a szaglás és ízérzés vesztésnek többfajta oka is lehet, fontos, hogy a fenti séma szerint kerüljön sor az orvosi ellátásra, jelezze panaszát háziorvosa, kezelőorvosa felé, s ne essen az önkezelés csapdájába!


Dr. Bilecz Rita

Mediteam Szeged Zrt.


SZAGLÁSTRÉNING NAPLÓ ( 1 HÉTRE)

COVID-19


Felhasznált irodalom:

(1) Management of new onset loss of sense of smell during the COVID‐19 pandemic ‐ BRS Consensus Guidelines https://doi.org/10.1111/coa.13636

(2) Self-reported alteration of sense of smell or taste in patients with COVID-19: a systematic review and meta-analysis on 3563 patients. Borsetto, D; Hopkins, C; Philips, V; Obholzer, R; Tirelli, G; Polesel, J; Boscolo-Rizzo, P. Rhinology ; 2020 Jul 06. Article in English | MEDLINE | ID: covidwho-633934 

(3) Langdon C, Lehrer E, Berenguer J, Laxe S, Alobid I, Quintó L, Mariño-Sánchez F, Bernabeu M, Marin C, Mullol J Olfactory Training in Post-Traumatic Smell Impairment: Mild Improvement in Threshold Performances: Results from a Randomized Controlled Trial J Neurotrauma. 2018 Nov 15;35(22):2641-2652. doi: 10.1089/neu.2017.5230. Epub 2018 Jul 23

(4) Konstantinidis I, Tsakiropoulou E, Constantinidis J Long term effects of olfactory training in patients with post-infectious olfactory loss; Rhinology 54 - 2 2016; Article 4412.

(5) Wegener B, Croy I, Hahner A, Hummel T Olfactory training with older people. International Journal of Psychiatry 2018 Jan; 212-220

(6) Potential benefits and risks of omega-3 fatty acids supplementation to patients with COVID-19

Marcelo M. Rogero,a,b Matheus de C. Leão,c Tamires M. Santana,b,c Mariana V. de M.B. Pimentel,c Giovanna C.G. Carlini,c Tayse F.F. da Silveira,c Renata C. Gonçalves,d and Inar A. Castrob,c,∗

Címünk

6722 Szeged, Petőfi S. Sgt. 39.

Email

medicenter@mediteam.hu

Telefon

+36 (62) 55-88-88
+36 (30) 44-51-368