Aranyér műtét

A betegség lényege a végbél nyálkahártya vénáinak kóros tágulata. Kialakulásában szerepet játszanak alkati tényezők, életmód, székelési szokások (pl. gyakori székrekedés). Leggyakoribb tünetek a fájdalom, a véres, esetleg véres-nyákos széklet, illetve széklettől függetlenül jelentkező esetenként jelentős mennyiségű vérzés. A betegség szövődményei lehetnek a vérzés mellett a tágult vénák rögösödése, illetve gyulladása, mely a panaszok hirtelen erős fokozódásával járnak. A betegséget gyógyszeresen, illetve műtéti úton lehet kezelni. Műtétet abban az esetben célszerű végezni, ha szövődmények jelentkeznek, ha a betegség gyógyszeres kezelésre nem javul, illetve ha a tágult vénák bizonyos méretet elérnek.

Műtéti eljárások
Számos műtéti eljárás ismert, azonban a lényege mindegyiknek azonos. A tágult vénákat kimetsszük, a típusos helyen lévő, a vénákat vérrel ellátó artériákat lekötjük, és a nyálkahártya-folytonosságot helyreállítjuk. A műtét egyik legfontosabb lépése a tápláló artériák lekötése, mellyel a későbbi kiújulás lehetőségét a minimálisra lehet csökkenteni, és ez az a lépés, mely csak műtéti úton oldható meg (lézerkezeléssel vagy ligatúrával nem).

Műtét utáni kezelés
A műtét után fájdalom, illetve végbélből történő vérzés, váladékozás jelentkezhet, mely azonban fokozatosan általában néhány nap alatt megszűnik. A műtét utáni időszakban szükség szerinti fájdalomcsillapítás, gondos székletrendezés (paraffin), ill. ülőfürdőzés javasolt.