Bokatáji ganglion műtéti megoldása

Az ínhüvelyek savós hártyája termeli az ízületi nedvet, mely folyamatos kenést biztosít a benne csúszkáló inaknak. Amikor a szervezet valamiért (túlterhelés, gyulladás) több ízületi nedvet termel, az ínhüvelyben a nyomás fokozódik és valahol kiboltosítja az ínhüvelyt. Ezt a kiboltosuló púpszerű képződményt nevezzükganglionnak. Többnyire a csukló kézháti oldalán fordul elő, de a bokatájon is gyakori. Az esetek egy részében, ha az ok megszűnik, akkor magától visszahúzódhat, de általában a púp megmarad és a benne lévő folyadék megkocsonyásodik.

Mikor van szükség műtéti megoldásra? A ganglion okozta panaszokat, lehet borogatással, jegeléssel, fájdalomcsillapító, gyulladás gátló gyógyszerek szedésével csillapítani, de végleges megoldást csak az előboltosult ínhüvelytágulat műtétieltávolítása jelent. Időben végzett ganglion műtétek esetében a gyógyeredmények igen jók. Az átlagos gyógyulási idő 3-4 hét, azonban ez nem azt jelenti, hogy eddig kell feküdni a műtét után, hanem azt, hogy ekkorra lesz a beteg teljesen terhelhető.

A műtétet szakorvosi vizsgálat előzi meg, ami tulajdonképpen az elváltozás megtekintéséből áll. A vizsgálat után az orvostól részletes felvilágosítást kap a betegségéről, a javasolt műtétről, a műtéti érzéstelenítésről, a műtét utáni gyógyulás szakaszairól.

A beavatkozást általában helyi érzéstelenítésben végezzük, ami a műtéti terület 1 %-os Lidocainnal történő beinjekciózását jelenti. Ezután a ganglion felett haránt irányú bőrmetszést ejtünk, majd a gangliont egészen az ínhüvelybe vezetett "nyakáig" kioperáljuk, eltávolítjuk, magát az ínhüvelyt pedig rekonstruáljuk. Gondos vérzéscsillapítás után a bőrt varrattal egyesítjük. A boka mozgatásának korlátozására rugalmas pólyát alkalmazunk.
A műtétet után néhány órás megfigyelés követi a kórházban, ezután a beteget hazabocsátjuk. A fizikai megterhelést elkerülve, az elvégzett műtét nem korlátozza normális életvitelében. Fájdalomcsillapítás általában nem szükséges. Varratszedés szövődménymentes esetben egy hét múlva. A rugalmas pólya viselése a varratszedést követően kb. 2-3 hétig javasolt.

A teljes felépülés a műtét típusától függően 1 hónap, azonban a munkába való visszatérés 3 hét után már lehetséges (szintén a műtét jellegétől függően). Érdemes az orvossal ezeket a kérdéseket a műtét előtt tisztázni.