Bütyök műtét

A bütyök a nagylábujj deformitása. A nagyujj alapízületénél kialakuló tényleges bütyök deformitás mellett szinte mindig kialakul a nagyujj oldalirányú tengelyeltérése is. A nagyujj előbb-utóbb a második lábujj alá csúszik, így a cipő viselésében komoly problémát okoz.

Mikor van szükség műtéti megoldásra?

Amikor a bütyök - a járulékos kalapácsujj deformitással együtt - már a mindennapi tevékenységek végzése során is fájdalmat, panaszt okoz, ill. ha a normál cipő viselését nem teszi lehetővé.

A műtét előtt ambuláns vizsgálat és röntgenfelvétel szükséges a láb deformitásának pontos feltérképezésére, és a legmegfelelőbb műtéttípus kiválasztására.

A beavatkozás altatásban (általános anesztézia), esetleg helyi (lokális) érzéstelenítésben történik. Mérsékeltebb deformitás esetén elegendő lehet a nagyujj alapízületének belső oldalán kialakult bütyök levésése, a lágyrészek átrendezésével kombinálva. Ha a nagyujj hibás állása mellett az előláb kiszélesedése is fennáll, az első lábközépcsontot át kell vágni, és eltolni vagy elforgatni oly módon, hogy az előláb szélessége csökkenjen, és a harántboltozat ismét kialakuljon; a nagyujj beállítása ezután történik meg. Ilyen műtét eredménye látható a képen. Az utóbbi műtéttípusra általában gyakrabban kényszerülünk, mint az egyszerű levésésre. Mivel egy csont átvágása is megtörténik (melyet legtöbbször csavarral rögzítünk), ennek a műtétnek hosszabb a felépülési ideje: 4-6 hétig a talp belső széle nem terhelhető, és a teljes csontos átépülés legalább 3 hónap. Az elérhető korrekció azonban lényegesen nagyobb, mint a bütyök egyszerű levésése esetén. 

Mindkét típusú műtét legtöbb esetben egynapos sebészet keretében is elvégezhető (ilyenkor nem kell egy éjszakát sem a kórházban tölteni). Amennyiben a többi lábujjon is kifejezett deformitás alakult ki, a kis lábujjak műtéti korrekciójára is lehetőség van a bütyök műtéttel egy időben. 

A teljes felépülés a műtét típusától függően 1-3 hónap, azonban a munkába való visszatérés 2-6 hét után már lehetséges (szintén a műtét jellegétől függően). Érdemes az orvossal ezeket, a kérdéseket a műtét előtt tisztázni.