Dupuytren contractura - Az ujjak zsugorodása - műtéti megoldása

Az ujjak zsugorodását a tenyérben húzódó erős kötőszövetes réteg betegsége okozza. Ennek a rétegnek a rostjaiban először heges csomók jelennek meg, melyek nem mindig fájdalmasak. Aztán a rostok hosszirányban zsugorodni kezdenek, és az ujjakat (jellemzően a gyűrűs ujjat, majd a kisujjat, végül a középső ujjat) behúzzák a tenyér felé, így azok nem nyújthatók ki teljesen. A betegség nyolcszor gyakoribb férfiak, mint nők esetében. 

A betegség orvosi vizsgálattal jól kiszűrhető a jellegzetes zsugorodások miatt. Azonban fel kell mérni a bőr másodlagos hegesedésének mértékét is, mert ez a műtét sikerét jelentősen befolyásolja.

Mikor van szükség műtétre?
 

A vezető tünet az egyik vagy mindkét kéz évek alatt bekövetkező, folyamatos funkció romlása, mely a mindennapi tevékenységek nehezítettségében (például fésülködés, a ruhák begombolása) nyilvánul meg. Kezdetben, még a kontraktúrák kialakulása előtt, a tenyér területén tömött csomók tapinthatók, főleg az ujjakhoz közel eső részeken. Ezután, hosszabb folyamat eredményekét, az ujjak előbb részben, majd teljesen behajlított állapotban rögzülnek, majd kialakulnak a fent leírt kényszertartások. Ha a csomók és a heges kötegek már kialakultak, azokat semmilyen kezeléssel nem tüntethetőek el. Ameddig fájdalmat nem okoznak, és az ujjakat nem vagy csak minimálisan húzzák be, az ujjak tornáztatásával a műtét elodázható. Ha azonban az állapot rosszabbodik, annak műtéti megoldása mielőbb indokolt.

A beavatkozást altatásban vagy vezetéses érzéstelenítésben végezhető el egy napos sebészeti ellátás keretében is. A műtét során a heges kötegek, csomók teljes eltávolítása szükséges. Kifejezett zsugorodás esetén néha a tenyéri bőr plasztikájára is szükség van, mely a gyógyulás idejét megnyújtja.

A teljes felépülés az egyszerűbb esetekben 3-4 hét. A műtét után a harmadik naptól a nem érintett ízületek tornája, a 10-14. napon varratszedés történik. A harmadik hétig vezetett gyakorlatok végezhetők, eztán az érintett ízületek aktív tornájára van szükség.