Az endoszkópos orrmelléküreg-műtét

AZ ENDOSZKÓPOS ORRMELLÉKÜREG-MŰTÉT

Napjainkban az orrmelléküreg-sebészetben alkalmazott új eljárások bevezetésével az orrmelléküreg-gyulladások által okozott panaszok minimális fájdalommal, külső metszés nélkül, helyi érzéstelenítésben (de lehet altatásban is operálni) megszüntethetők.

 

 

Az endoszkópos orrmelléküreg-sebészetarról az eszközről kapta a nevét, amelyet a műtét folyamán használunk. Az endoszkópok olyan különböző látószögű, kb. ceruza vastagságú optikai eszközök, amelyekkel az orrmelléküregek belsejét az orr felől megvizsgálhatjuk, valamint rajtuk keresztül a szem ellenőrzése mellett finom eszközökkel különböző beavatkozásokat végezhetünk. 
Az endoszkópos sebészi módszernek a hagyományos eljárásokkal szemben előnye, hogy megőrzi az orrmelléküregek eredeti állapotát, megpróbálja helyreállítani az orrmelléküregek természetes kivezető szájadékainak az átjárhatóságát, biztosítja a  képződött váladék levezetését és az üreg szellőzését.

A MŰTÉT MENETE

A beavatkozás előtt gyógyszeres előkészítést végzünk, majd a műtőben elérzéstelenítjük az orrüreg nyálkahártyáját. Az orrüregbe vezetett endoszkópok segítségével megkezdjük a műtétet. A műtét folyamán eltávolítjuk a melléküregi szájadékokat szűkítő, vagy lezáró nyálkahártya részeket, polipokat, kisebb-nagyobb csontdarabkákat. A szájadék feltágítása után kiöblítjük, vagy szívóval eltávolítjuk az orrmelléküregben felhalmozódott váladékot. A műtét végén egy, vagy esetleg mindkét orrüreget gyógyszerrel átitatott gézcsíkokkal tamponáljuk. A tampont a műtétet követő 24-48 órán belül távolítjuk el.

 

LEHETSÉGES KOMPLIKÁCIÓK 

A kezelés sikerességét és abszolút kockázatmentességét egyetlen orvos sem garantálhatja, de garantáljuk a legnagyobb gondosságot és szakszerűséget. A műtéti beavatkozás általános veszélyei, mint pl. fertőzések, trombózisok (vérrögképződés), embóliák (leszakadt vérrög okozta verőér elzáródás), szervek, vagy erek melléksérülései - az orvostudomány haladásának köszönhetően - ritkábbá váltak. Ma többet is tudunk tenni ellenük, mint régen.
Az endoszkópos melléküreg-műtétnek több szövődménye is lehet. Viszonylag gyakran előfordul, hogy aznap, vagy másnap a szemhéjak bevérzését észleljük. Amíg ez nem nagymértékű, nyomtalanul felszívódik, nincs káros következménye. Kivételes esetben a szemüreg bevérzése újabb műtétet tehet szükségessé. A beavatkozást követő erősebb orrfújáskor levegő préselődhet a szemhéjak bőre alá, az arc lágyrészei közé. Ennek általában nincs káros következménye. A tampon eltávolítása után felléphet ismételt vérzés, mely újabb tamponálást, nagyon ritkán műtéti beavatkozást tehet szükségessé. Igen ritkán - súlyos szövődményként- előfordulhat a szemüreg, a szemizmok, a kemény agyburok, esetleg a látóideg sérülése is.
A gyakorlati szempontból fontos szövődményeket felsoroltuk a fentiekben. Emellett azonban ritka és kivételesen ritka, valamint jelentéktelen komplikációk egész sora fordulhat elő. A műtétet megelőző vizsgálatoknak, az előkészítő kezelésnek (pl. szív/vérkeringés), a járulékos beavatkozásoknak (pl. injekciók, vértranszfúziók) és az utókezelésnek is lehetnek szövődményei. Amennyiben a részleteket tudni szeretné, kérjük, a felvilágosító beszélgetés során kérdezze meg kezelőorvosát!

 

VÁRHATÓ EREDMÉNYEK

A beavatkozással legtöbb esetben jó eredményt érünk el. Felszabadul az érintett melléküreg(ek) kivezető nyílása és megszűnnek a gyulladásos jelenségek. A panaszok kiújulásának lehetősége azonban nem zárható ki teljesen. Ilyenkor később újabb beavatkozás válhat szükségessé.

 

A BEAVATKOZÁS UTÁNI TEENDŐK

MAGATARTÁSI SZABÁLYOK

A beavatkozást követően az orrüregeket tamponáljuk. A tamponon kevés véres-savós váladék szivárog át, mely normálisnak tekinthető. Az orr környéki bőr felmaródásának megelőzése érdekében célszerű enyhén zsíros krémmel az orrbemenet bőrét bekenni, valamint ún. parittya-kötést felhelyezni, majd az átnedvesedést követően szárazra cserélni. Az orrlégzés akadályozottsága miatt szájon keresztül történik a légzés, emiatt a száj- és garatnyálkahártya kiszárad. Kevés folyadék gyakori fogyasztásával ez a kellemetlenség mérsékelhető. A műtét utáni fájdalom csillapítására a gyógyszertárakban kapható egyszerű fájdalomcsillapítók (Algopyrin, Cataflam, Demalgon) általában elegendőek. Ha orrában erős, lüktető fájdalmat érez, nagyfokú duzzanatot észlel, láz lép fel, azonnal keresse fel osztályunkat. Tamponeltávolítást követően az orrnyálkahártya gyakran kiszárad. A pörkök fellazítása érdekében a kezelőorvos által javasolt orrkenőcsök és olajok rendszeres használata szükséges egy ideig. Kerülendő az orr piszkálása és erőltetett kifújása. 
A teljes gyógyulásig, mely általában 3-4 hétig tart, lehetőség szerint kerülje a meghűlést, a fizikai megerőltetést és ne menjen strandra, uszodába.