Extensor ín sérülés (hosszú ujjak végén) műtéti megoldása

A kéz sérülései igen gyakoriak, az összes sérüléseknek mintegy 1/4-ét teszik ki. Ezek nagy része a kéz fogószerv funkciója során jön létre. A károsodások súlyossága igen különböző fokú lehet; és ilyenkor a kéz funkciója, amely ép körülmények között számos, szorosan egymás mellett elhelyezkedő, közel 200 finom képlet egybehangolt működését igényli, gyakran súlyosan károsodik. A kézsérülésekre jellemző, hogy a károsodás nem ritkán jóval nagyobb, mint ami a sérülésből, önmagából következne, mivel ízületi contracturák alakulhatnak ki a nem sérült területeken inaktivitás, továbbá oedemaképződés következtében. Ezen felül mozgáskorlátozottság jöhet létre, ínkörüli összenövések, illetve hegek kialakulása miatt is.

Mikor van szükség műtétre?
 

Sportsérülés során leggyakrabban akkor fordul elő, amikor a labda által az ujj hegyét megütve az ujjvég teljes nyújtása nem kivitelezhető. Ilyenkor a mozgáskorlátozottság és fájdalom miatt műtétre van szükség. Általában II. vagy III. esetleg a IV. ujj végpercén alakul ki a sérülés. 

A beavatkozást vezetéses érzéstelenítésben az ujjtő két oldalán beadott érzéstelenítéssel végezzük. A sérült ujj közép-, és végperc közötti ízület kézháti felszínén S alakú metszés segítségével tárjuk fel a leszakadt ínvéget, csontos kiszakadás esetén a tört csontot. A végperc túlnyújtásával közelítjük a szakadt ínvégeket, ezt a helyzetet az ujjvégen keresztül a középperc alapjáig bevezetett tűződróttal rögzítjük. Amennyiben csontos kiszakadás megfelelő méretű a bőrön keresztül szintén tűződróttal rögzítjük a leszakadt darabot, a végperc csontjához. Ha csak ínszakadás van, a közelített ínvégeket ínvarrattal, látjuk el és bőrvarrattal zárjuk a műtétet. 

A teljes gyógyulás minimum 6 hét, eddig általában a rögzítő drót is benne marad az ujjvégben. Amennyiben tűződrótot nem használunk, külső rögzítő viselése szükséges. Varratszedést 2-3 hét múlva végezzük. A rögzítés eltávolítása után az ujjtorna megkezdhető, mely általában 4 hét alatt eredményes teljes funkciót.