Fitymaszűkület műtéti megoldása

A fitymaszűkület, a fityma bőrének különböző fokú szűkületét jelenti, amely miatt a fityma bőre a makkról nem húzható vissza. Emiatt zavarja a tisztálkodást, valamint a szexuális életet. A fitymaszűkület okai között legtöbbször veleszületett szűkület és a fityma belső lemezének letapadása, valamint erőltetett vagy korai hátrahúzás miatti sérülés hegesedése, gyakori gyulladás vagy más bőrbetegség szerepelnek. Kezelés nélkül az alábbi következményekre lehet számítani: gennyes fitymazsák gyulladás, húgyúti fertőzés, nehezített vizeletürítés, erőltetett hátrahúzásnál a fityma makk mögé szorulása, fájdalmas merevedés, pszichés zavarok.

Mikor van szükség műtétre?

A kisebb fokú, veleszületett fitymaszűkület fokozatos tágítása vezethet eredményre, de általában a betegség megoldása műtéti. A fitymaszűkület műtét a "körülmetélés" (circumcisio), ami tulajdonképpen az egész előbőr körkörös eltávolítását jelenti. Felnőttkori, enyhébb fokú szűkület esetén a fityma bőrének plasztikájával lehet a szűkületet megoldani. Időben végzett műtét esetében a gyógyulási eredmények igen jók.

A beavatkozást gyermekkorban általában rövid altatásban, serdülőknél, felnőtteknél helyi érzéstelenítésben végezzük. A vártnál sokkal kevésbé kellemetlen a műtét, mivel a fityma nagyon jól érzésteleníthető, csak az első 1-2 tűszúrást érezni, utána a műtét lényegében fájdalmatlan. A műtét során a bőrt a makk magasságában körbevágjuk /innen ered a körülmetélés elnevezés/, majd apró öltésekkel összevarrjuk bőr szélét. Tisztálkodási és a nemi élet szempontjából a teljes körülmetélés után a legjobbak az eredmények. Részleges körülmetélést csak kivételes esetben javaslunk, mivel sokkal lassabb és nehezebb a gyógyulás, előfordulhat ismételt beszűkülés is. A műtét után 1-2 hétig hintőporozás szükséges kamillás áztatással. A műtét során felszívódó varrat kerül behelyezésre, mely általában 2-3 hét után spontán távozik. Munka általában a műtét másnapján, a nemi élet körülbelül 3-4 hét múlva lehetséges. A műtéti heg 3-6 hónap múlva vékonyodik el.

Lehetséges szövődmények
 

Egy műtéti beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás mellett is kialakulhatnak szövődmények. A lehetséges korai szövődmények: utóvérzés, gyulladás, azonban kezelhetők. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának (pl. vérzés, láz), éjjel-nappal utolérheti operáló orvosát, aki gondoskodik a szövődmény megoldásáról.

Az otthoni gyógyulás szakaszaiban a beteg különböző elváltozásokat észlelhet, amelyek azonban nem mindig kórosak. A sebfájdalom, esetleg hőemelkedés az első napokban, a herezacskó duzzanata, esetleg elszíneződése, mind a normális sebgyógyulás úgymond velejárói, aggodalomra nem adnak okot. A késői szövődmények kialakulása (kiújulás) a megfelelő technikával, és gondossággal végzett műtéttel előzhetők meg.