Ganglion eltávolítás

A csuklón és a kéz ujjain előforduló, borsnyi-babnyi méretű, általában fájdalmas, kemény duzzanat neve ganglion. Ez a csukló vagy az ujjak ízületeiből (esetleg néha az ínhüvelyből) kitüremkedő tasak, melyet az ízület gyulladása során kialakuló nyomás alakít ki. Tartalma sűrű, zselés folyadék.

Mikor van szükség műtétre?
 

A ganglion kezelés nélkül ritkán szívódik fel, fájdalmatlan esetben azonban nem feltétlenül szükséges eltávolítani; pihentető sín átmeneti használata, helyi gyulladáscsökkentő krém elegendő. Ha panaszt, fájdalmat okoz, sebészi kezeléseindokolt. Megkísérelhető a tömlő injekciós tűvel történő többszörös átlyukasztása (helyi érzéstelenítésben természetesen), ha azonban kiújul, műtéti eltávolítása javasolt. Ez a beavatkozás is elvégezhető egy napos sebészeti ellátás keretében, de ha rossz elhelyezkedésű (pl. közel fekszik a kéz fő ütőeréhez), biztonságosabb altatásban végezni a műtétet, mint helyi érzéstelenítésben.

A műtétet szakorvosi vizsgálat előzi meg, ami tulajdonképpen az elváltozás megtekintéséből áll. A vizsgálat után az orvostól részletes felvilágosítást kap a betegségéről, a javasolt műtétről, a műtéti érzéstelenítésről, a műtét utáni gyógyulás szakaszairól.

A beavatkozást általában helyi érzéstelenítésben végezzük, ami a műtéti terület 1 %-os Lidocainnal történő beinjekciózását jelenti. Ezután a ganglion felett haránt irányú bőrmetszést ejtünk, majd a gangliont egészen az ínhüvelybe vezetett "nyakáig" kioperáljuk, eltávolítjuk, magát az ínhüvelyt pedig rekonstruáljuk. Gondos vérzéscsillapítás után a bőrt plasztikai varrattal egyesítjük. A csukló mozgatásának korlátozására rugalmas pólyát alkalmazunk.

A teljes felépülés a műtét típusától függően 1 hónap, azonban a munkába való visszatérés 3 hét után már lehetséges (szintén a műtét jellegétől függően). Érdemes az orvossal ezeket a kérdéseket a műtét előtt tisztázni.