Hasfali sérv műtéti megoldása

A hasfali sérv a hasfal folytonosságának olyan veleszületett vagy szerzett defektusa, amely lehetővé teszi bármely olyan képlet kilépését a hasüregből, amely normálisan nem megy át a hasfalon. Veleszületett a gyermekek köldöksérve, s szerzettek a többi hasfali sérvféleségek, amelyek oka lehet fizikai megterhelés, elhízás, trauma vagy korábbi műtéti beavatkozás. A lakosság kb. 3-5%-ának van veleszületett vagy szerzett sérve. Ezen sérvek kb. 5%-a köldöksérv, a másik 5%-a alkotja a ritkább sérvféleségek alkotják, így pl. a hegsérvek. Hazánkban évente kb. 8000 műtét történik hasfali sérv miatt.

A hasfali sérves betegek lehetnek panaszmentesek, de igen változó panaszokkal is rendelkezhetnek, amelyek általában nem függenek össze a sérvek nagyságával. Kezdődő sérvek húzó, nyilalló fájdalmakat okozhatnak a sérvkapu területén. Nagyobb sérvek okozhatnak: feszülő, húzó érzést, amely álláskor, járáskor fokozódik, görcsös hasi fájdalmakat, idült székrekedést, hányingert. A hasfali sérvek döntő többsége fizikális vizsgálattal könnyen észlelhető, mert a sérvkapuk területén kisebb-nagyobb képlet boltosul elő a hasüregből, amely a hasizom megfeszítésére, köhögtetésre nagyobb lesz. Fekvő helyzetben a sérv többnyire megkisebbedik vagy teljesen el is tűnik. Ha megmarad, enyhe nyomással a hasüregbe visszahelyezhető és a sérvkapu kitapintható.

A betegség veszélyei: 

A sérvtömlőben hosszabb idő után összenövések alakultak ki, a kitapadások miatt a sérv esetenként nem helyezhető vissza. Az évek, évtizedek óta fennálló hatalmas sérvek általában nem kisebbíthetők meg és a hasüregbe sem helyezhetők vissza. A sérvet ért trauma, a sérvben kialakult cseplesztorzió, különböző eredetű gyulladások és az incarceratio után a sérv fájdalmassá válik, felette a bőr kipirosodik, megduzzad, vizenyős lesz. A sérvkizáródás tünetei gyors kifejlődésükben változhatnak aszerint, hogy hirtelen támadt becsípődés, cseplesz incarceratio vagy a belek kizáródása történt. A jellegzetes tünet a belek kizáródásakor a kizáródás pillanatában beálló szél- és székrekedés.

Műtéti eljárások:

A hasfal több pontján alakulhat ki sérv. Ismeretesek a postoperatív hasfali sérvek is. Ez esetben a metszés vonala adott. Mindig a bőr felépítésének megfelelően igyekszünk a bőrmetszést ejteni. Altatásban a sérv ellátása után szövetbarát hálót varrunk be, un. „onlay” technikával. Ha a bőr alatti zsírréteg vastag, ill., ha az operatőr úgy ítéli meg, 1 napra vákuumszívó draint (csövet) hagyunk vissza, melyet távozáskor távolítunk el.

Műtét utáni teendők: 

A műtétet általában 6-8 órás megfigyelési idő követi, utána a beteg saját a lábán, kísérővel, személygépkocsival elhagyhatja kórházunkat. Az első egy hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, haskötő viselése javasolt, mely helyben felírásra kerül és meg is vásárolható. Állandó ágynyugalom nem szükséges. Egy hét elteltével történik a kontroll vizsgálat, ennek alkalmával, ha nem felszívódó varrattal lett egyesítve a seb, kerül sor a varratszedésre. A második kontroll négy hét múlva esedékes, ekkor már a gyógyult állapotot észleljük. Az átlagos gyógyulási idő négy – hat hét, ekkorra lesz a beteg teljesen terhelhető.