Carpal Tunnel - idegleszorítás vagy alagút szindróma - műtéti megoldása

Az alagút szindróma valamilyen ideg leszorítása miatt kialakult panaszok gyűjtőfogalma. Bár sok ideg leszorítás alá kerülhet, leggyakrabban a kéz érzéséért felelős két ideg érintett. Egyikük a nervus ulnaris nevű ideg főleg a könyökhajlatban kialakuló hegesedés miatt kerül nyomás alá; ekkor a kéz kisujján és gyűrűs ujján jelentkezik zsibbadás, érzéscsökkenés. A másik ideget a nervus medianust a csukló magasságában kialakuló leszorítás nyomja, mely a hüvelyk-, mutató- és középső ujj zsibbadását, érzéscsökkenését, fájdalmát okozza.

Az alagút szindróma orvosi vizsgálattal általában jól kiszűrhető. Kétes esetben szükség lehet az idegvezetés műszeres vizsgálatának elvégzésére is.

Mikor van szükség műtétre? 
 

Nyugalomba helyezés (csukló sín) néha elegendő a panaszok csökkentésére. A heges képletek helyi steroid injekciós fellazítása, elsősorban a csuklótáji leszorítás esetében gyakran megoldja a panaszokat. Ha ez sem vezet eredményre, a leszorító képletek műtéti átmetszése, az ideg felszabadítása mindenképpen indokolt, mert egyébként az ideg maradandó károsodása alakulhat ki.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben, egynapos sebészeti ellátás keretében is elvégezhető. Leggyakrabban helyi, vezetéses érzéstelenítésben történik a műtét. A műtét érdemi részét a felkaron felfújt vértelenítő mandzsetta segítségével, vértelenségben végezzük. A csukló tenyéri oldalán ejtett 5-6 cm-es ívelt V alakú metszés segítségével tárjuk fel a leszorító haránt irányú szalagrendszert, amelyet az ideg megkímélésével átvágunk, ezáltal a leszorítás felszabadul, az ideg működése ismételten normalizálódik. A műtétet gondos vérzéscsillapítás után bőrvarrattal zárjuk.

A teljes felépülés az egyszerűbb esetekben 3-4 hét. A műtét után a harmadik naptól a nem érintett ízületek tornája, a 10-14. napon varratszedés történik. A harmadik hétig vezetett gyakorlatok végezhetők, eztán az érintett ízületek aktív tornájára van szükség.