Kalapácsujj műtét

A kalapácsujj a láb kis ujjainak deformitása. Leggyakrabban a második és a harmadik lábujjon alakul ki.

Mikor van szükség műtéti megoldásra?
 

Amikor a kalapácsujj deformitás - a gyakran kialakult bütyökkel együtt - már a mindennapi tevékenységek végzése során is fájdalmat, panaszt okoz, ill. ha a normál cipő viselését nem teszi lehetővé. Ha a deformitás csak esztétikai problémát okoz fájdalom nélkül, ritkán választunk műtéti megoldást. 

A műtét előtt ambuláns vizsgálat és legtöbbször röntgen felvétel is szükséges.

A beavatkozás általában helyi (lokális) érzéstelenítésben történik. Ha a műtét során a nagyujj bütyök deformitását is korrigáljuk az altatás az elfogadott eljárás. A műtét legtöbb esetben egynapos sebészet keretében is elvégezhető (ilyenkor nem kell egy éjszakát sem a kórházban tölteni). A műtét során az érintett lábujj zsugorodott ízületének állását javítjuk. Ehhez egy kevés csontot általában el kell a lábujjból távolítani. Ha a deformitás kifejezetten nagy, szükség lehet az ujj drótos megtűzésére is; a drótot ilyenkor 2-3 hét után távolítjuk el.

A teljes felépülés a műtét típusától függően 2-4 hét, azonban a munkába való visszatérés már akár néhány nap után is lehetséges (azonban varratszedésig a seb tisztán, szárazon tartására nagyon ügyelni kell!).