Egyéb láb deformációs műtétek

A merev nagyujj a járás során több-kevesebb fájdalmat okozhat. Ez a fájdalom olyan mértékűvé is válhat, mely nemcsak a sporttevékenységet, de a mindennapi feladatok elvégzését is megnehezíti. Ebben az esetben a műtéti megoldás kerül előtérbe. 

Mikor van szükség műtéti megoldásra?

Amikor a merev nagyujj a mindennapi tevékenységek végzését jelentősen zavarja.

A műtét előtt ambuláns vizsgálat és röntgenfelvétel szükséges a nagyujj alapízület állapotának pontos megítélésére, mely a lehetséges műtéti megoldást alapvetően befolyásolja. 

A beavatkozás altatásban (általános anesztézia), esetleg helyi (lokális) érzéstelenítésben történik. A műtét legtöbb esetben egynapos sebészet keretében is elvégezhető (ilyenkor nem kell egy éjszakát sem a kórházban tölteni). Középsúlyos esetben a kinőtt csontcsőrök eltávolítása, az ízület felszabadítása a panaszok rendeződését eredményezi. Kifejezett alapízületi porckopás (artrózis) esetén az ízület elmerevítése ésszerű megoldás, mivel a fájdalmat megszünteti, a már egyébként sem mozgó ízület elmerevítése pedig végleges megoldást ad a beteg ízület ellátására. 

A teljes felépülés a műtét típusától függően 1-3 hónap, azonban a munkába való visszatérés 2-6 hét után már lehetséges (szintén a műtét jellegétől függően). Érdemes az orvossal ezeket a kérdéseket a műtét előtt tisztázni.