Az orrkagylókon végzett beavatkozások

A BETEGSÉG

Az orrüregek oldalsó falán három-három orrkagyló helyezkedik el.  Az orrkagylók szabályozzák az orrlégzést, nedvesítik, tisztítják és melegítik a belélegzett levegőt. Külső behatásokra, mint például poros, száraz levegő, valamint allergiás nátha és egyéb gyulladások következtében az orrkagylók nyálkahártyája megduzzad, majd idővel megnagyobbodik. Ez az elváltozás az orrlégzést jelentősen akadályozza és a szaglóképesség is csökken.

 

A BETEGSÉG KÖVETKEZMÉNYEI

Az orrkagylók megduzzadása az orrmelléküregek, a garat, a légcső és a fülkürt nyálkahártyájának a gyulladásához vezethet. Amennyiben a gyógyszeres kezelés eredménytelen volt, vagy az elváltozás olyan kiterjedt, hogy gyógyszeres kezeléssel már nem gyógyítható, akkor műtét elvégzése szükséges.

MŰTÉTI ELJÁRÁS 

Az orrkagylók megkisebbítését többféle módon végezhetjük. Az un. elektrokauterizációval a megnagyobbodott nyálkahártyát hőroncsolással zsugorítjuk. Lehetőség van arra, hogy az elváltozást ollóval, vagy drótkaccsal távolítsuk el. Más esetekben a nyálkahártya eltávolítása után a csontos orrkagylóból is eltávolítunk egy darabot és a megmaradt részt az orrüreg oldalfala felé helyezzük át. A műtét után néhány napig kitamponáljuk az orrüregeket. A beavatkozás elvégezhető helyi, vagy általános érzéstelenítésben.

 

LEHETSÉGES KOMPLIKÁCIÓK 

A kezelés sikerességét és abszolút kockázatmentességét egyetlen orvos sem garantálhatja. A műtéti beavatkozás általános veszélyei, mint pl. fertőzések, trombózisok (vérrögképződés), embóliák (leszakadt vérrög okozta verőér elzáródás), szervek, vagy erek melléksérülései - az orvostudomány haladásának köszönhetően - ritkábbá váltak. Ma többet is tudunk tenni ellenük, mint régen.
Az orrkagylók műtéti beavatkozásainál csak ritkán fordulnak elő szövődmények. Csak igen ritkán jelentkezik olyan fokú utóvérzés, ami tamponálást, esetleg újabb műtéti beavatkozást tenne szükségessé.  Kivételes esetben az orrnyálkahártya fokozott kiszáradása, pörkösödése alakulhat ki.

 

A BEAVATKOZÁS EREDMÉNYEI

A beavatkozással jó gyógyeredményeket érhetünk el. Megszünteti az orrlégzési gátoltságot és a gyulladásos jelenségeket. A panaszok kiújulásának a lehetősége azonban nem zárható ki teljesen.