Az orrpolypok műtéti eltávolítása és a rostaselytek megnyitása

A BETEGSÉG

 Az orrpolypok az orrfőüreg és az orrmelléküregek nyálkahártyájának szőlőfürtszerű duzzanatai, kinövései. Idővel kitölthetik az egész orrfőüreget, szétfeszíthetik az orr vázát és belenőhetnek az orrgaratba. Az orrpolypok idült gyulladás vagy allergia következtében jöhetnek létre.

 

A BETEGSÉG VESZÉLYEI ÉS KEZELÉSI LEHETŐSÉGEI

Az orrpolypok akadályozzák az orrlégzést, valamint a melléküregek (arcüreg, rostasejtek, homloküreg, iköböl) és a középfül szellőzését. Ennek következményei lehetnek:
– tompa fejfájással járó melléküreg-gyulladások,
– az orr váladékozása, a váladék felhalmozódása a melléküregekben,
– a szaglóképesség csökkenése,
– fülkürt-hurut, idült középfülgyulladás kialakulása,
– a garat, gége, légcső, hörgők hurutja.
A gyógyszeres kezelés csak csökkenti a panaszokat, az orrpolypok és a következményes elváltozások hatékony kezelése csak műtétileg lehetséges.

A MŰTÉT

Az orrpolypok eltávolítása általában helyi érzéstelenítésben történik, de lehet a beavatkozást általános érzéstelenítésben (altatásban) is végezni. Az eltávolításhoz speciális fogókat használunk. A polypokat a kiindulási helyükön megragadjuk és úgy távolítjuk el.
Amennyiben a polypok valamelyik orrmelléküregből (rostasejtekből, arcüregből) indulnak ki, a megfelelő melléküreg műtéti feltárása is szükségessé válhat.

Leggyakrabban a rostasejtek orron keresztüli megnyitása, sőt az esetek többségében az üregecskék nyálkahártyájának kiirtása kíséri az orrpolypok műtéti eltávolítását. Az operáció után az orrfőüreget néhány napig tamponáljuk.

 

LEHETSÉGES KOMPLIKÁCIÓK 

A kezelés sikerességét és abszolút kockázatmentességét egyetlen orvos sem garantálhatja, de garantáljuk a legnagyobb gondosságot és szakszerűséget. A műtéti beavatkozás általános veszélyei, mint pl. fertőzések, trombózisok (vérrögképződés), embóliák (leszakadt vérrög okozta verőér elzáródás), szervek, vagy erek melléksérülései - az orvostudomány haladásának köszönhetően - ritkábbá váltak. Ma többet is tudunk tenni ellenük, mint régen.
Kiterjedt polypózis esetén a sok polyp eltávolítása után az orrnyálkahártyán nagy sebfelszín alakul ki, mely a műtét után begyulladhat, s ilyenkor gyógyszeres kezelés válik szükségessé.
Ritka esetben műtét után neuralgia (idegzsába) szerű arcfájdalmak léphetnek fel. Néha szárazzá válik az orrnyálkahártya és pörkök képződnek az orrfőüregben.
Viszonylag gyakran előfordul, hogy aznap, vagy másnap a szemhéjak bevérzését észleljük. Amíg ez nem nagymértékű, nyomtalanul felszívódik, nincs káros következménye. Kivételes esetben a szemüreg bevérzése újabb műtétet tehet szükségessé. A beavatkozást követő erősebb orrfújáskor levegő préselődhet a szemhéjak bőre alá, az arc lágyrészei közé. Ennek általában nincs káros következménye. A tampon eltávolítása után felléphet ismételt vérzés, mely újabb tamponálást, nagyon ritkán újabb műtéti beavatkozást tehet szükségessé.
Súlyos komplikációktól (szemek, kemény agyburok sérülése) a polypok eltávolítása kapcsán általában nem kell tartani, de ritkán előfordulhatnak, különösen akkor, ha a rostasejtekben vagy az orrfőüreg boltozatán kifejezett a polypózis, illetve ezen a területen megelőző betegség vagy műtét miatt elváltozások vannak.
A gyakorlati szempontból fontos szövődményeket a fentiekben felsoroltuk. Emellett azonban ritka és kivételesen ritka, valamint jelentéktelen komplikációk egész sora fordulhat elő. A műtétet megelőző vizsgálatoknak, az előkészítő kezelésnek (pl. szív/vérkeringés), a járulékos beavatkozásoknak (pl. injekciók, vértranszfúziók) és az utókezelésnek is lehetnek szövődményei. Amennyiben a részleteket tudni szeretné, kérjük, a felvilágosító beszélgetés során kérdezze meg kezelőorvosát!

 

MŰTÉTI EREDMÉNY 

A polypok eltávolítása után ismét szabaddá válik az orrlégzés és általában helyreáll vagy javul a szaglóképesség is. Nem zárható ki azonban, hogy később az orrpolypok ismét kiújulnak, különösen abban az esetben, ha allergiás alapbetegségről van szó. Ilyenkor újabb műtét válik szükségessé. A polypok kiújulása a műtétet követő megfelelő gyógyszeres kezeléssel rendszerint sokáig megakadályozható.

 

A BEAVATKOZÁS UTÁNI TEENDŐK, MAGATARTÁSI TANÁCSOK

A beavatkozást követően az orrüregeket tamponáljuk. A tamponon kevés véres-savós váladék szivárog át, mely normálisnak tekinthető. Hogy a váladék az orrkörnyéki bőrt ne marja fel, célszerű enyhén zsíros krémmel az orrbemenet bőrét bekenni, valamint ún. parittya-kötést felhelyezni, majd az átnedvesedést követően szárazra cserélni. Az orrlégzés akadályozottsága miatt szájon keresztül történik a légzés, ennek következtében a száj- és garatnyálkahártya gyakran kiszárad. Kevés folyadék gyakori fogyasztásával ez a kellemetlenség mérsékelhető. A műtét utáni fájdalom csillapítására a gyógyszertárakban kapható egyszerű fájdalomcsillapítók (Algopyrin, Cataflam, Demalgon) általában elegendőek. Ha orrában erős, lüktető fájdalmat érez, nagyfokú duzzanatot észlel, láz lép fel, azonnal keresse fel osztályunkat. Tamponeltávolítást követően az orrnyálkahártya gyakran kiszárad. A pörkök fellazítása érdekében a kezelőorvos által javasolt orrkenőcsök és olajok rendszeres használata szükséges egy ideig. Kerülendő az orr piszkálása és erőltetett kifújása. A teljes gyógyulásig, mely általában több hétig tart, lehetőség szerint kerülje a meghűlést, a fizikai megerőltetést és ne menjen strandra, uszodába.