Az orrsövényferdülés műtéti kezelése

A BETEGSÉG

Az orrüregek között egy középen futó porcos-csontos válaszfal, az orrsövény  húzódik. Alkotóelemeinek növekedése nem egyenletes, emiatt a gyorsabban növekvő rész nyomására kisebb-nagyobb görbületek alakulnak ki a felületén. Ha ezek a görbületek nagyok, egyik, vagy mindkét orrüreget beszűkíthetik. Ez az elváltozás az orrlégzést jelentősen akadályozza és a szaglóképesség is csökken.

A BETEGSÉG KÖVETKEZMÉNYEI

A gátolt orrlégzés az orrmelléküregek, a garat, a légcső és a fülkürt nyálkahártyájának a gyulladásához vezethet. Amennyiben a gyógyszeres kezelés eredménytelen volt, vagy az elváltozás olyan kiterjedt, hogy gyógyszeres kezeléssel már nem gyógyítható, akkor műtét elvégzése szükséges.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

Az orrsövényferdülés műtéti megszüntetésének lényege, hogy az orrbemenet mögött ejtett kis nyálkahártya-metszésen keresztül az orrsövény mindkét oldalán felpreparáljuk a nyálkahártyát és az elferdült porcos és/vagy csontos részeket eltávolítjuk. A műtét végén az orrüregeket kenőcsös gézcsíkokkal tamponáljuk a vérzés megelőzése céljából. Az orrtamponokat a beavatkozás utáni második napon eltávolítjuk. Az orrsövény műtéti korrekciója elvégezhető helyi, vagy általános érzéstelenítésben.

LEHETSÉGES KOMPLIKÁCIÓK

A kezelés sikerességét és abszolút kockázatmentességét egyetlen orvos sem garantálhatja. A műtéti beavatkozás általános veszélyei, mint pl. fertőzések, trombózisok (vérrögképződés), embóliák (leszakadt vérrög okozta verőér elzáródás), szervek, vagy erek melléksérülései - az orvostudomány haladásának köszönhetően - ritkábbá váltak. Ma többet is tudunk tenni ellenük, mint régen.

Az orrsövényen végzett műtéti beavatkozásoknál csak ritkán fordulnak elő szövődmények. Ha a nyálkahártyafelszínek között vérömleny alakul ki (szeptumhematóma), azt le kell bocsátani, mert a vérömleny elfertőződése tályog (szeptumabszcesszus) képződést okozhat. Ilyen esetben azonnali feltárás szükséges. Csak igen ritkán jelentkezik olyan fokú utóvérzés, ami ismételt tamponálást, esetleg újabb műtéti beavatkozást tenne szükségessé.  Kivételes esetben az orrnyálkahártya fokozott kiszáradása, pörkösödése alakulhat ki.

 

A BEAVATKOZÁS EREDMÉNYEI

A beavatkozással jó gyógyeredményeket érhetünk el. Megszünteti az orrlégzési gátoltságot és a gyulladásos jelenségeket. Az eltávolított orrsövényterület nem képződik újra,  a panaszok kiújulásának a lehetősége azonban nem zárható ki teljesen, lévén az orrlégzés gátoltságnak egyéb okai is lehetnek (polip, nyálkahártya-duzzanat, allergia stb.).

 

A BEAVATKOZÁS UTÁNI TEENDŐK

MAGATARTÁSI SZABÁLYOK

A beavatkozást követően az orrüregeket tamponáljuk. A tamponon kevés véres-savós váladék szivárog át, mely normálisnak tekinthető. Az orr környéki bőr felmaródásának megelőzése érdekében célszerű enyhén zsíros krémmel az orrbemenet bőrét bekenni, valamint ún. parittya-kötést felhelyezni, majd az átnedvesedést követően szárazra cserélni. Az orrlégzés akadályozottsága miatt szájon keresztül történik a légzés, emiatt a száj- és garatnyálkahártya kiszárad. Kevés folyadék gyakori fogyasztásával ez a kellemetlenség mérsékelhető. A műtét utáni fájdalom csillapítására a gyógyszertárakban kapható egyszerű fájdalomcsillapítók (Algopyrin, Cataflam, Demalgon) általában elegendőek. Ha orrában erős, lüktető fájdalmat érez, nagyfokú duzzanatot észlel, láz lép fel, azonnal keresse fel osztályunkat. Tamponeltávolítást követően az orrnyálkahártya gyakran kiszárad. A pörkök fellazítása érdekében a kezelőorvos által javasolt orrkenőcsök és olajok rendszeres használata szükséges egy ideig. Kerülendő az orr piszkálása és erőltetett kifújása.
A teljes gyógyulásig, mely általában 2-3 hétig tart, lehetőség szerint kerülje a meghűlést, a fizikai megerőltetést és ne menjen strandra, uszodába.