Dietetika

A különböző táp- és ásványi anyagokat, vitaminokat elsősorban étkezés útján biztosítjuk szervezetünk számára, így a táplálkozás mindenképpen az egészségünk alapját jelenti.

dietetika

Mivel foglalkozik a dietetika?

Dietetikai szakrendelésünkön nemcsak az olyan emésztőrendszeri megbetegedéseket kezeljük, melyek tünetei lehetnek az étvágytalanság, az elhízás vagy az alultápláltság, hanem az általános egészségi állapot javítását célzó személyre szabott diétás vagy táplálkozási tanácsadást is folytatunk a hosszú távú, kiegyensúlyozott eredmény érdekében.

Mivel fordulhatsz hozzánk?

icon
CUKORBETEGSÉG
icon
INZULINREZISGLUTÉN ÉRZÉKENYSÉG
icon
CHRON BETEGSÉG
icon
KÖSZVÉNY
icon
LISZTÉRZÉKENYSÉG
icon
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS TANÁCSADÁS

TUDÁSTÁR

A mozgásszegény életmód és a rossz minőségű és összetételű táplálkozás következtében egyre több az elhízottak száma. Olykor előfordulhat, hogy valamilyen szervi, vagy hormonális ok áll a háttérben, ebben az esetben a kiváltó probléma kezelése az elsődleges. Fogyás nem érhető el megfelelő étrend és mozgás nélkül. Keresd fel dietetikus szakértőnket és szabadulj meg a feleslegtől!

A cukorbetegség (latin nevén diabetes mellitus) összetett anyagcsere betegség, egyik legfontosabb tünete az emelkedett vércukorszint. Az inzulin nevű hormon a vércukorszint legfőbb szabályozója. Cukorbetegség akkor alakul ki, ha a szervezetben megszűnik vagy csökken az inzulintermelés, illetve ha az inzulin nem működik megfelelő hatékonysággal – ez utóbbit nevezzük inzulinrezisztenciának.

A szervezetben a vércukorszint dinamikusan változik. Azonban szigorúan kötött, szűk sávban mozog: sosem emelkedik adott szint fölé vagy csökken bizonyos szint alá. Cukorbetegségről, illetve az azt megelőző állapotokról akkor beszélünk, ha a vércukorszint nem marad ezen a szűk tartományon belül. Ekkor segít a diabetológus orvos.

1-es típusú cukorbetegség

Általában gyermekeknél, fiatal felnőtteknél jelentkezik. Jellemzően autoimmun folyamat következtében a szervezet elpusztítja a saját inzulintermelő sejtjeit. Ez rövidebb-hosszabb idő alatt teljes inzulinhiányos állapotot eredményezhet. Az inzulinhiányos állapotot kialakulása jellegzetes tünetekkel jár és általában „derült égből, villámcsapásként” jelentkezik. Az 1-es típusú cukorbetegség jelentkezésének pontos okai nem ismertek, ezért nem lehet megelőzni sem. A beteg számára az inzulinpótlás elengedhetetlen az életben maradáshoz.

2-es típusú cukorbetegség

A cukorbetegek döntő többsége, mintegy 90%-a ebbe a típusba sorolható. Jellemzően felnőttkorban jelentkezik. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetén a szervezet termeli ugyan az inzulint, de nem elegendőt, vagy az inzulin nem képes megfelelő hatékonysággal működni, ezért a vércukorszint megemelkedik.

Ebben az esetben a gyomortartalom visszaáramlása irritálja és/vagy károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját. Ez gyulladást és felmaródást okozhat. Gyógyszeres vagy nem gyógyszeres kezeléssel a betegség jól kezelhető.

A Cöliákia, egy autoimmun betegség, melynek során a gabonákban található fehérje, a glutén váltja ki a problémát. A diéta szigorú betartása mellett a tünetek gyakori megjelenése kiküszöbölhető. Előidézheti a vékonybél bolyhainak különböző fokú károsodását, valamint felszívódási zavart okoz is okozhat.

Ebben az esetben a laktáz enzim hiánya, illetve nem megfelelő működése miatt, a szervezet nem tudja feldolgozni a tejcukrot. A laktózérzékenység legjellemzőbb tünetei a has puffadása, fokozott gáztermelés, illetve ürítés, hasmenés, hasi görcsök.

dietetika

Foglaljon időpontot szakrendeléseinkre online

Elérhetőségek

Cím: 6722 Szeged, Petőfi sgt. 39.
Email: medicenter@mediteam.hu
Telefon: +36 (62) 55-88-88
Mobil: +36 (30) 44 51 368