Endokrinológia

Az endokrinológia a hormonok termelődéséért felelős, úgynevezett belső elválasztású mirigyek működési zavaraival, ezen kívül azok gyulladásos megbetegedéseivel és különböző daganatos eltéréseivel foglalkozik.

endokrinologia

Mivel foglalkozik az endokrinológia?

Endokrinológiai szakrendelésünkön a belső elválasztású mirigyek működésével, valamint ezek öröklött és szerzett betegségeivel foglalkozunk. Ide tartoznak a különböző hormonzavarok, a menstruációs cikluszavarok, valamint a pajzsmirigy, a mellékvesék, a hasnyálmirigy, az agyalapi mirigy, valamint illetve nemi mirigyek betegségeinek ellátása. Intézetünkben a diagnózis felállításához szükséges labor- és ultrahang vizsgálatok is elvégezhetők. A kezelés során szükséges dietetikai tanácsadással kiegészítve pedig komplex segítség áll a páciensek rendelkezésére.

Mivel fordulhatsz hozzánk?

icon
PAJZSMIRIGY PANASZOK
icon
HORMONÁLIS PANASZOK
icon
CUKORBETEGSÉG KEZELÉSE
icon
MAGAS VÉRNYOMÁS
icon
TERHESSÉGGEL ÖSSZEFÜGGŐ PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEK
icon
AGYALAPI MIRIGY MŰKÖDÉSI ZAVARA

TUDÁSTÁR

Pajzsmirigy vizsgálat, pajzsmirigy alulműködés vagy túlműködés, esetleg pajzsmirigy gyulladás, vagy pajzsmirigy göb tüneteivel endokrinológus szakorvoshoz kell fordulni. Ha hirtelen sokat fogytál, fáradékony vagy, sokszor vagy szomjas. Csak néhány jellemző tünet, mely miatt érdemes felkeresned endokrinológiai szakrendelésünket. Ma már egy egyszerű vérvétel eredményéből, az ehhez kapcsolódó hormonvizsgálatokból számos endokrinológiai betegség gyanúja igazolható vagy kizárható.

Az endokrinológiai betegségek közül elsősorban a pajzsmirigy működésének zavara miatt keresik fel intézetünket. Ez a tünet többféle módon jelentkezhet. Lehet látványos nyaki duzzanat, bőrszárazság, székelési zavar, menstruációs ciklus zavara, hajtöredezés, hajhullás. A pajzsmirigy funkció zavar örökölhető, ezért ebben az esetben gyakoribb, hogy korán, többnyire már serdülőkorban felfedezhetők a pajzsmirigy alulműködésének jelei. Ilyen esetben a szakorvos a családi kórtörténet alapján vérből végzett TSH (Thyreoidea Stimuláló Hormon – agyalapi mirigyben termelődő, pajzsmirigy működést szabályozó hormon) érték meghatározásával állíthatja fel a diagnózist. Ha ez az érték magas, mindenképpen további vizsgálatok szükségesek. Ennek azért van jelentősége, mert lányok esetében a későbbi gyermekvállalás sikeressége múlhat azon, helyre áll-e az egyensúly a szervezet összetett, érzékeny endokrin rendszerében!

endokrinológia

SZAKEMBEREINK

Dr. Sajti Ilona

Dr. Sajti Ilona

Dr. Szigeti Sándor

Dr. Szigeti Sándor

Foglaljon időpontot szakrendeléseinkre online

Elérhetőségek

Cím: 6722 Szeged, Petőfi sgt. 39.
Email: medicenter@mediteam.hu
Telefon: +36 (62) 55-88-88
Mobil: +36 (30) 44 51 368