Fül-orr-gégészet

A gyakori légúti betegségek, a fülfájás, a fülzúgás, az orrdugulás, a hosszú ideje tartó rekedtség, az ébredés utáni köhögés és a horkolás bár nem tűnnek súlyos tüneteknek, kóros állapotra utalhatnak, melyeket erre specializálódott szakorvosunk kivizsgál.

fül-orr-gégészet

MIVEL FOGLALKOZUNK FÜL-ORR-GÉGÉSZETI RENDELÉSÜNKÖN?

Fül-orr-gégészeti szakrendelésünkön a három, egymáshoz kapcsolódó szerv egészségi állapotával foglalkozunk. A kórelőzmények feltárását általános fizikális vizsgálat követi. Az állapot tisztázása és a lehetséges kórokok felderítése érdekében további vizsgálatokra is sor kerülhet. Intézetünk fül-orr-gégészeti szakorvosai nagy gyakorlattal diagnosztizálják, kezelik és gyógyítják a fül-orr-gégészeti gondok teljes spektrumát.

Mivel fordulhatsz hozzánk?

icon
ORRLÉGZÉSI PROBLÉMÁK, ORRVÉRZÉS, ORRDUGULÁS
icon
NYÁLMIRIGY BETEGSÉGEK
icon
FÜLGYULLADÁS, FÜLFÁJÁS
icon
ELHÚZÓDÓ FELSŐ LÉGÚTI PANASZOK, ALLERGIÁS PANASZOK
icon
ORRMELLÉKÜREG BETEGSÉGEK
icon
NYELÉSI NEHÉZSÉGEK, HORKOLÁS ÉS ALVÁSZAVAROK

FEJ-NYAKI ELVÁLTOZÁSOK. Akár bőrelváltozásról, akár mélyebb szōveti rétegekben jelentkező betegségről beszélünk, magánklinikánkon segítünk a betegség kezelésében. Mivel a fej-és nyaki elváltozások túlnyomó többsége daganatos megbetegedést jelent, ezért elengedhetetlen, hogy már az első tünetek jelentkezésekor orvoshoz fordulj. Ha duzzanatot vagy folyamatos fájdalmat tapasztalsz, egy percet se késlekedj.

NYÁLMIRIGY BETEGSÉGEK. Akut és krónikus nyálmirigy duzzanat esetén egy vagy több nyálmirigy is megduzzadhat. Bár az esetek többségében a duzzanat nem jár fájdalommal, de időnként nyelési nehézség, láz, illetve kellemetlen ízérzet is felléphet. Egyes esetekben vírusos és bakteriális nyálmiriggyulladás, továbbá nyálkövesség és nyálmirigy daganat is állhat a panaszok hátterében.

FÜLGYULLADÁS, FÜLFÁJÁS. A fülgyulladás és a fülfájás a leggyakoribb panaszok közé tartoznak, és leginkább az őszi, influenzás időszakban fordulnak elő. A fülgyulladás tünetei között a fül duzzanata, viszketése, vagy fájdalma, illetve a fejfájás és a füldugulás is megtalálható. Súlyosabb esetben fülváladékozás is felléphet. Legyen szó középfülgyulladásról külsőfül-gyulladásról, a betegséget azonnal kezelni kell.

 ELHÚZÓDÓ FELSŐ LÉGÚTI PANASZOK. Sokszor a vírusos megbetegedéssel járó tünetek hosszan tartó légúti panaszokat okoznak. Folyamatos köhögés, nyelési nehézségek, orrfolyás, orrdugulás és légszomj, ennek kōvetkezményeként pedig fejfájás és általános rossz közérzet is megkeserítheti a mindennapokat. Ekkor fényt kell deríteni a probléma forrására, majd rögtön hozzálátni a megfelelő kezeléshez. Ha a felső légúti panaszok 1-2 héten belül sem szűnnek meg, érdemes mihamarabb fül-orr-gégészhez fordulni.

ORRMELLÉKÜREG BETEGSÉGEK. Az orr-melléküregek a felső légutak szerves részét képezik, így az érintettségük felső légúti gyulladásokat okozhat. Azonban heveny és krónikus arcüreggyulladáshoz is vezethetnek, amelyek erős fájdalommal és nyomásérzékenységgel járhatnak. Az orrmelléküreg betegségei esetenként garat-, torok- vagy mandulagyulladást is okozhatnak.

NYELÉSI NEHÉZSÉGEK. A nyelési nehézséget nem feltétlenül kíséri fájdalom, de a probléma kifejezetten kellemetlenné teszi a mindennapokat. Alaposan megnehezítheti a beszélgetést és az étkezést, de még a folyadékbevitelt is. A nyelési nehézség mögött meghűlés és mandula- vagy gégegyulladás, de akár garatgyulladás és tumor is meghúzódhat. A tüneteket nem szabad félvállról venni, hiszen súlyos, életveszélyes betegség jelei is lehetnek.

ALLERGIÁS PANASZOK. Az allergiás tünetek szó szerint tönkretehetik a mindennapokat, hiszen a szüntelen orrfolyás és tüsszögés, illetve a szem folyamatos viszketése és könnyezése egyetlen percnyi levegővételhez és nyugalomhoz sem hagyja jutni az allergiában, vagy asztmában szenvedőket. Magánklinikánkon allergiatesztet végzünk, hogy fényt derítsünk a baj forrására, majd célzott terápiával segítünk megszabadulni a kellemetlen tünetektől.

GYAKORI ORRVÉRZÉS. Az orrüregben jelentkező egyik leggyakoribb tünet az orrvérzés. Szerencsére nem kell rögtön megijedni, azonban ha az orrvérzés rendszeresen visszatérő gondot jelent, akkor fül-orr-gégész segítségére van szükség, aki alapos vizsgálatokkal deríti ki, mi állhat a kellemetlen tünet hátterében. Ha az orrvérzés 20 perc után sem múlik el, vagy ha a vérzés nagyon erős, azonnali orvosi segítségre van szükség.

 HORKOLÁS, ALVÁSZAVAROK. A horkolásnak számos kiváltó oka lehet. Egyebek között orrpolip, az alsó orrkagyló nagyobbodása, illetve a túl laza lágyszájpad is előidézheti az alvás közben jelentkező kellemetlen zajt.. A fül-orr-gégészeti vizsgálat során könnyen beazonosítható a horkolást eredményező betegség, és a szakszerű kezelésnek köszönhetően végre alvás közben is fellélegezhetsz. A horkolás megszüntetésével pedig az alvás minősége is garantáltan javulni fog.

ORRLÉGZÉSI PROBLÉMÁK (ORRDUGULÁS, ORRCSEPP FÜGGŐSÉG). Bedugult orral szinte kínszenvedés átvészelni a napokat, hiszen a beszélgetés, az evés-ivás és még az alvás is jelentős nehézséget jelent. Ha orrsövényferdüléssel küzdesz, vagy éppen orrcsepp használata nélkül teljesen bedugul az orrod, magánklinikánkon segítünk megszüntetni a panaszaidat, hogy végre ismét friss levegőhöz juss.

SZAKEMBEREINK

Dr. Tóbiás Zoltán Kornél

Dr. Tóbiás Zoltán Kornél

Dr. Szabó Diána

Dr. Szabó Diána

Dr. Székely László

Dr. Székely László

Dr. Vass Gábor

Dr. Vass Gábor

TUDÁSTÁR

Az egyszerű orrdugulás, orrlégzési zavar oka lehet a túl nagy orrmandula, allergia, orrsövény ferdülés vagy akár orrpolip.

Mindegyik betegség másként kezelendő, a legfontosabb azonban a pontos diagnózis, amely előfeltétele a biztonságot jelentő kezelésnek és a gyógyulásnak.

Az orrdugulás tünetei:

- horkolás
- gyakori felső légúti fertőzés
- nyitott szájjal légzés
- rosszabb lehet a hallás.

A fülfájás oka lehet:

- hallójárat gyulladás
- középfülgyulladás
- vissza-visszatérő esetben, úgynevezett idült középfülgyulladás.

A fülfájás nem egyforma, sem a helye, sem kialakulásnak oka. A kisebb náthás betegség, vagy akár lázas állapot alapján fellépő szövődmények elkerülése rendkívül fontos.

A hallójárat gyulladás inkább nyáron jellemző, vagy úszással, fürdőzéssel töltött napok után, a középfülgyulladás pedig általában megfázások szövődményeiként jelentkezik. Azonban a fülgyulladásokkal kapcsolatban érdemes megemlítenünk a fülkürt szerepét, mert sokszor a betegség kialakulása a nem megfelelő fülkürt működéssel függ össze.

A megfázások, felső légúti fertőzések egyes esetekben arc- és homloküreg gyulladáshoz vezethetnek.

Akut esetben a tünetek igen hasonlatosak lehetnek egy orrdugulással, kisebb orrfolyással járó megfázáshoz, azonban a láz, az arc és/vagy fejfájás állandósulása és a levert kedélyállapot már árulkodó jel lehet a fül-orr-gégész számára. A röntgenfelvétel meggyőzően tájékoztat azonban az arc- és homlok üregek állapotáról.

Az arc- homloküreg gyulladás tünetei krónikus esetben:

- kismértékű orrváladékozás, amely gyakran a garat felé csorog
- ezért gyakori a visszatérő köhögés, torokkaparás
- lefekvéskor a köhögés rosszabbodik
- teltségérzés az arc/homlok területén
- esetenként bizonytalan fájdalom

Orrsövény ferdülés
Az orrsövény végleges formája valamint az orr külalakja 18 éves korra alakul ki, a csontok növekedésének befejeződéséig, az eltérés ekkor okozhat légúti tüneteket.

Tünete a horkolás, valamint az orrdugulás, amely terápiára nem reagáló krónikus arcüreggyulladás esetében is felmerülhet.

Bár kezelésének egyetlen módja ismert, az orrsövény műtét, hogy mégis kinek javasolt a műtét, javít-e a tünetein a beavatkozás, minden esetben fül-orr-gégész szakorvossal szükséges megbeszélni! Önmagában a ferde orrsövény még nem biztos, hogy okot ad a műtétre. A beavatkozás előtt az orvos részéről mindig komoly mérlegelés szükséges!

Orrpolip
Az orrlégzési zavar oka felnőttkorban lehet orrpolip (amely gyermekkorban rendkívül ritka, de előfordul).

Kialakulásának oka nem ismert, tünetei azonban annál inkább jellemzőek:

- orrdugulás
- nehezen fújható orr
- rossz szaglás/ízlelés

A legtöbb esetben műtét és igen gondos utókezelés a megoldása a betegségnek. Az utókezelés egy speciális orrsprayvel történik, amely az orrpolip kiújulásának megelőzésére szolgál.

A rendszeres orrcsepp-használat nagy gondot okozhat!

Ez a probléma leginkább a fiatal felnőtteknél jelentkezik, amikor a tünetek gyors kezelésére – orrdugulás, annak folyamatossága, fokozódása -miatt szinte állandóan-, használják a patikában szabadon kapható orrcseppeket. Az orrnyálkahártya azonban hozzászokik a kezeléshez, így az orrspray/csepp használata nélkül egyáltalán nem kap levegőt a beteg. Orvosilag igen súlyosnak tekinthető az az állapot, amikor már az orrcsepp sem teszi szabaddá az orrlégzést.

Ennek megoldása egyrészt gyulladáscsökkentő gyógyszeres kezelés, amely leszoktatja a beteget az orrcseppről, másrészt speciális technikával végzett műtét.

Krónikus középfülgyulladás

Ha a páciens gyakran visszakérdez, nem hallja, ha suttogva beszélünk hozzá, esetleg nyomásérzésre panaszkodik, fennáll a lehetősége krónikus középfülgyulladásnak. Ez a kórkép kevésbé fájdalmas, a rosszabb hallás viszont jellemző tünet lehet. A megnagyobbodott orrmandula, amely hosszabb ideje fennálló, esetenként kezeletlen orrdugulás következménye a fülkürt elégtelen működésébe torkollhat. Ez pedig közvetlenül kiválthatja a krónikus savós középfülgyulladást.

A legfontosabb, hogy ilyenkor fordulj fül-orr- gégész szakorvoshoz! Mert bár hónapok, évek alatt a kórkép jó esetben magától is megoldódik (a fülkürt működése az életkor előrehaladtával jelentősen javul), ennek a krónikus gyulladásnak az említett hosszú távú negatív következménye is lehet.

Egy idő után az úgynevezett perzisztáló váladék egyre sűrűbbé válik (nyákos középfülgyulladás), akár kötőszövetesen átalakulhat, a dobhártya pedig teljesen elvékonyodhat. Ez azt eredményezheti, hogy bár a kezelésekkel a fül-orr –gégész igyekszik helyreállítani a fülkürt működést, az állapot állandósul, és később műtétileg is igen nehéz illetve bizonyos esetekben nem is lehetséges a korrekció. Éppen ezért fontos időben fül- orr-gégészhez fordulnunk ilyen esetben.

Hallójárat gyulladás

Leginkább nyáron jellemző a hallójárat gyulladás. Okozhatja az uszodavíz klóros fertőtlenítése, másrészt a meleg miatt a vízben lévő baktériumok.

Ennek tünete, hogy a fülkagyló mozgatására is fájdalmat érzünk.. Oka a gyulladt hallójáratban felgyülemlett, sokszor nagy mennyiségű váladék. Ezért ennek eltávolítása, a gyulladás megszűntetése rendkívül fontos, mert a teljesen beszűkült hallójárat újabb gondot és más típusú veszélyeket rejt.

Ezért időben, lehetőleg azonnal, már az első tünetek jelentkezésekor keresd fel fül-orr-gégész szakorvosunkat. Intézetünkben a legprecízebb technikai eszközök állnak rendelkezésre a gyermekfül vizsgálatához.

fül-orr-gégészet

Foglaljon időpontot szakrendeléseinkre online

Elérhetőségek

Cím: 6722 Szeged, Petőfi sgt. 39.
Email: medicenter@mediteam.hu
Telefon: +36 (62) 55-88-88
Mobil: +36 (30) 44 51 368