Kilégzési tesztek

A hidrogén (H2) kilégzési teszt laktóz, fruktóz és egyéb szénhidrát-intolerancia, valamint a kontaminált vékonybél szindróma kimutatására használatos diagnosztikai módszer.

kilégzési tesztek

Hogyan működnek a H2 kilégzési tesztek?

A hidrogén (H2) kilégzési tesztek olyan gasztroenterológiai vizsgálatok, melyek eszközös beavatkozás nélkül, a beteg által kilégzett levegőben megjelenő hidrogén mennyiségének változása alapján segítenek meghatározni a diagnózist. A kilégzéses vizsgálatok során egy speciális, laktóz, fruktóz, vagy laktulóz tartalmú folyadék kerül elfogyasztásra, mely előidézi a kilégzett levegő összetételének változását, ami igazolni tudja az adott betegség jelenlétét.

Hidrogén kilégzési teszttel diagnosztizálható a laktóz érzékenység, a vastagbél baktériumok által okozott kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), illetve a fruktóz felszívódási zavara egyaránt.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Tudástár 

Laktóz intolerancia esetében szakorvosi vélemény kerül kiadásra, az adókedvezmény igénybevételéhez szükséges igazolást a HÁZIORVOS a szakvélemény alapján állítja ki!

A szakvélemény kiállításához a következő sorrendben szükséges a vizsgálatokat elvégeztetni:

- Első lépésként a laktulózzal végzett H2 kilégzési tesztre van szükség. Pozitív laktulóz kilégzési teszt esetén először kezelés szükséges, mivel ha a laktulóz teszt eredménye pozitív, akkor a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok is okozhatják a panaszokat, ez esetben a bélfertőzés kezelésére van szükség, mert annak eredményeként rendeződhet az átmeneti laktóz intolerancia is. Kezelést követően ismételt laktulóz vizsgálatra van szükség, és csak annak negativitása esetén lehet továbblépni a laktózzal végzett vizsgálatra.

- Ha a laktulóz vizsgálat eredménye negatív, néhány nap múlva elvégezhető a laktózzal végzett H2 kilégzési teszt, s annak pozitivitása esetén kiadható az igazolás.

- Laktóz genetikai laborvizsgálat csak az 5 évre visszamenőleges adóvisszatérítéshez szükséges. Laktóz genetikai pozitivitás önmagában nem jogosít adókedvezmény igénybevételére, csak a hajlamot mutatja ki. Pozitív laktóz genetikai eredmény és a fentiek együttes teljesülése mellett az adókedvezmény 5 évre visszamenőlegesen igényelhető.

- Negatív laktulóz kilégzési tesztet követő pozitív laktóz kilégzési teszt eredmények birtokában, gasztrolenterológusunk szakvizsgálat során ír szakvéleményt, melyet a háziorvoshoz szükséges visszavinni. A háziorvos a szakvélemény alapján , az adókedvezmény igénybevételéhez szükséges igazolást kiállítja.

- A laktóz intolerancia a tejcukor emésztésének, felszívódásának zavara.

- A laktóz a tejben található diszacharid, amelynek két elemből álló alkotórésze a galaktóz és a glükóz (szőlőcukor).

- Egészséges egyénekben a laktózt a vékonybél hámsejtjei által termelt laktáz enzim bontja le.

- Ha a laktáz enzim gyengült, vagy hiányos működése miatt a lebontás részleges vagy a vékonybélben nem történik meg, úgy a tejcukor a vastagbélbe jutva erjedéses mechanizmussal, hidrogéngáz és szerves savak képződésével jár. Ezek a gázok és savas bomlástermékek okozzák a kellemetlen tüneteket melyek a tejcukor tartalmú étel fogyasztás után 0.5-2 óra elteltével jelentkeznek és ha nem kerül fogyasztásra újabb tejcukor tartalmú táplálék, akkor 1-2 nap után maguktól elmúlnak.

- A fruktóz hidrogén kilégzési teszt segítségével a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavara (fruktóz malabsorptio) vizsgálható.

- Ennek során a gyümölcscukor a vékonybélben nem bomlik le és nem szívódik fel, hanem a vastagbélbe kerülve az ottani baktériumok révén erjedésnek indul.

- Ez okozhat kellemetlen hasi tüneteket. (puffadás, hasmenés görcsök).

 - A laktulóz hidrogén kilégzési teszt a vékonybélben kórosan elszaporodott, vastagbélből származó baktériumok jelenlétének megállapítására szolgál.

- Ezt az állapotot kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) néven ismerjük, ami puffadással, hasi fájdalommal, hasmenéssel, székrekedéssel és korai teltségérzettel jár.

- A vékonybélbe jutott baktériumok az emésztetlen szénhidrátokat bontják le, aminek eredményeként hidrogén és metángáz keletkezik, ami a kilégzett levegőben szintén mérhetővé válik.

A Helicobacter pylori (H. pylori) bacilus a felelős a gyomor bélrendszeri fertőzéseinek kialakulásáért. A gyomorban megtelepedve károsítja a nyálkahártyát, hurutot vagy gyomorfekélyt, esetleg gyomorrákot okozva, ezért rendkívül fontos a korai felismerése és a kezelés megkezdése.

Napjainkban már többfajta betegséggel hozzák összefüggésbe a kórokozót, mely jelentő szerepet játszik a kóros állapotok kialakulásában:

- reflux
- krónikus gyomorhurut
- gyomor adenocarcinomával stb.

H2 kilégzési teszt

Foglaljon időpontot szakrendeléseinkre online

Elérhetőségek

Cím: 6722 Szeged, Petőfi sgt. 39.
Email: medicenter@mediteam.hu
Telefon: +36 (62) 55-88-88
Mobil: +36 (30) 44 51 368