Szemészet

A szemészet a szem betegségeivel foglalkozó orvosi terület. A szervezet számos betegsége is eredményezhet szemészeti elváltozásokat.

szemészet

Mivel foglalkozik a szemészet?

Szakrendelésünkön látászavarok diagnosztizálását és kezelését, teljeskörű szemészeti szűrővizsgálatokat és munkaalkalmassági szemészeti vizsgálatokat végzünk. Akut, krónikus szemészeti betegségek ellátása történik. A szervezet számos betegsége is eredményezhet szemészeti elváltozásokat, melyet sok esetben a szemész már a panasz megjelenése előtt felismer, ezért a szemészet a megelőzésnek is fontos eszköze. A szemnek ezen kívül vannak egyéb betegségei is (veleszületett elváltozások, gyulladásos betegségek, szerzett, korral járó elváltozások, daganatos megbetegedések stb.). Ezek diagnosztizálása és kezelése szintén szemészeti feladat.

TÁJÉKOZTATÓ SZEMÜVEG FELÍRÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

Amennyiben a szemészeti vizsgálatot követően új szemüveg elkészítése válik szükségessé, akkor az alábbiakra szeretnénk már most felhívni figyelmed:

A szemüveg korrekció felírását egy gondos, alapos orvosi vizsgálat és a páciens vizsgálat közbeni jóváhagyása előzi meg. Az új korrekciós szemüveg megrendelését a lehető leghamarabb, de mindenképpen 1 hónapon belül meg kell kezdeni.
A szemüveg megrendelésekor a felírt új korrekciót a szemüveg megrendelésének a helyszínén próbakeretben le kell ellenőriztetni. Csak abban az esetben szabad leadni a megrendelést, ha az új korrekció a megrendeléskor is megfelelő. Amennyiben az új korrekció a szemüveg megrendelésekor nem bizonyul kényelmesnek, akkor nem szabad a megrendelést leadni, hanem egyből jelezni kell cégünk felé a problémát és új időpontot kell kérni a vizsgáló orvoshoz.
Amennyiben a fentiek ellenére az új szemüveg viselése panaszt okoz, akkor azt szintén egyből jelezni kell cégünk felé és szintén új időpontot kell kérni a vizsgáló orvoshoz.

Mivel fordulhatsz hozzánk?

icon
GYULLADÁSSAL JÁRÓ SZEMBETEGSÉGEK
icon
KÖTŐHÁRTYA GYULLADÁS
icon
KANCSALSÁG
icon
LÁTÁSVIZSGÁLAT
icon
SZEMÉSZETI SZŰRÉSEK
icon
KONTAKTLENCSE TANÁCSADÁS

SZAKEMBEREINK

Dr. Lakatos Melinda

Dr. Lakatos Melinda

Dr. Szebeni Mária Marietta

Dr. Szebeni Mária Marietta

Dr. Vetró Mónika

Dr. Vetró Mónika

Tudástár 

A látásélesség romlásának egyik leggyakoribb oka valamilyen típusú fénytörési hiba jelenléte. Fénytörési hibáról akkor beszélünk, amikor a szembe vetülő kép nem tud az ideghártyára összpontosulni, így homályos kép keletkezik.

- Távollátás ellenőrzésekor olvasótábla használata mellett az egyik majd másik szem takarása mellett meghatározzuk a látásélességet. Amennyiben szemüveges beteg látogat el hozzánk a vizsgálat a saját szemüvegben történik, ezért munkák segítése érdekében, érdemes annak adataid a betegnek a vizsgálatra magával hoznia.

- Közellátás vizsgálatakor a beteg kezébe egy könyvet adunk, melyet olvasótávolságra kell tartania és a beteget egy meghatározott méretű szöveg elolvasására kérjük, sikertelenség esetén addig helyezünk dioptriás lencséket a beteg szeme elé amig a kívánt szöveg megfelelő élessé válik.

Aránylag ritka a veleszületett forma, sokkal gyakrabban a szem nem használásából ered. Ilyenkor a látás valamilyen okból nem gyakorlódott be, vagy a látásból kiesett. Oka lehet a fény útjának akadálya, pl. veleszületett szürkehályog, szaruhártya-heg esetén. Nem, vagy nem kellően korrigált dioptriahiba, a két szem fénytörésének különbsége szintén okozhat tompalátást. Kancsalság esetén a kancsalító szem látása csökkenhet jelentős mértékben.

Tompalátás gyógyításában elsősorban a látást akadályozó okok megszüntetésére törekszünk, amennyiben ez lehetséges. Szürkehályog eltávolításával, a lehető legpontosabban korrigáló szemüveg felírásával biztosítjuk a lehetőséget a tompalátás javulására. Sok esetben kényszerülünk arra, hogy a jól/jobban látó szem takarásával fejlesszük a látóélességet.

Gyulladás a szem bármely részében kialakulhat. Általánosságban elmondható, hogy minél inkább a szem belső részei érintettek, annál súlyosabb következményekkel járhat a betegség.

Leggyakrabban baktériumok és vírusok okozhatják, de fizikai, kémiai hatások (pl.sugárzás, maró anyagok), illetve allergia, autoimmun folyamat is szerepelhetnek kiváltó okként. A szemhéjakon kialakult gyulladást árpaként ismerhetjük. De keletkezhet gyulladás a szemhéj szélén is (külső szemhéj gyulladása, illetve a másik a hátulsó szemhéjgyulladás).

Legtöbbször a kötőhártya gyulladásával találkozunk, amely szerencsére általában jól gyógyítható. A fertőzés okozta megbetegedés mellett napjainkban egyre több problémát és kellemetlenséget jelent az allergia okozta kötőhártya-gyulladás. A szaruhártya betegsége már maradandó látásromlást eredményezhet megfelelő kezelés nélkül. Esetenként a szivárványhártya gyulladása nem jelentkezik látványos tünetekkel, mégis komoly látáscsökkenéssel, szürkehályog, zöldhályog kialakulásával járhat. A látóidegfő megbetegedése akár vaksághoz is vezethet.

A szürkehályog a szemlencse elhomályosodásával járó szembetegség. Réslámpa segítségével pupillatágítás mellett ellenőrizzük a szemlencse állapotát.

A vizsgálat során az ideghártyát a látóidegfőt, az éleslátás területét (maculát) illetve az ereket tekintjük meg. Kétféle módon történhet, réslámpánál nagyító lencse használatával vagy szabadon egy direkt szemtükör segítségével. A vizsgálat történhet mind szűk, mind tágított pupilla mellett. Fontos tudni azonban, hogy pupilla tágítást követően a páciens nem ülhet volán mögé, mivel a csepp néhány órára elhomályosíthatja a látását, ezért is javasoljuk betegeinknek, hogy a vizsgálatra, ha tehetik, kísérettel érkezzenek.

A vizsgálat során a beteget egy automatikus méréseket végző komputeres műszer mögé ültetjük. A műszer dioptria és szaruhártya görbület méréssel meghatározza az esetleges fénytörési hibákat, továbbá együlésben mindkét szemen non-kontakt módon szemnyomás mérést is lehetővé tesz. A vizsgálat néhány percet vesz igénybe, és fájdalommentes.

szemészet

A fent említett non-kontakt szemnyomás mérés a levegő szembe történő fújásával méri a szemnyomást anélkül, hogy a műszer hozzáérne a szemhez. Magasabb szemnyomás értékek és egyéb szemészeti indikáció alkalmával lehetőségünk van a pontosabb értékek meghatározására applanációs szemnyomásmérő eszköz használatával. Ekkor a vizsgálat réslámpa mellett szemcseppes érzéstelenítést követően történik, a műszert ebben az esetben a szemfelszínhez érintjük, azonban az érzéstelenítés miatt a beavatkozás fájdalmatlan, és csupán néhány másodpercet vesz igénybe.

A lehetséges színtévesztések és színvakság kiszűrésének vizsgálata. A vizsgálat alkalmával a betegnek számokat rejtő (Ischiahara tábla) színes képeket mutatunk.

A térlátás meglétének, vagy hiányának vizsgálata, mely egy kb. képeslap nagyságú tábláról előemelkedő alakzatok felismeréséből áll. 

A módszer elnevezése Shirmer teszt, mely során egy tesztcsíkot helyezünk néhány percre mindkét szem alsó szemhéj áthajlásába. A vizsgálat a könnytermelés mennyiségéről ad információt a könny összetételéről nem.

A vizsgálat alkalmával egy biomikroszkóp segítségével a szem megvilágítása mellett megtekintjük a szem elülső felszínét. Speciális előkészítést nem igényel, néhány percet vesz igénybe és fájdalommentes.

A szemsérüléseket mindig komolyan kell venni! Leggyakrabban felszínes sérülések érik a szemet, ilyen a kötőhártya, szaruhártya horzsolása, de kerülhetnek a szembe különböző vegyi anyagok például mosószer, mosogatószer, oldószerek stb.

Beékelődhetnek a szaruhártyába különböző idegentestek. Azonban az UV sugarak, például a napfény is okozhatnak gyulladást.

Komolyabb sérülés – például ütés – esetén, a szemgolyó mélyebb részei is sérülhetnek. Sérülés esetén a szem vörössé válik, fényérzékeny, fájdalmas, rosszabb a látás, nehezen nyílik a szem.

Szeme sérülése esetén javasolt minél hamarabb szemészeti szakrendelést felkeresni.

szemészet

Foglaljon időpontot szakrendeléseinkre online

Elérhetőségek

Cím: 6722 Szeged, Petőfi sgt. 39.
Email: medicenter@mediteam.hu
Telefon: +36 (62) 55-88-88
Mobil: +36 (30) 44 51 368