Tüdőgyógyászat, pulmonológia

A pulmonológia a tüdő, és a teljes légúti rendszer megbetegedéseivel, kezelésével foglalkozik.

tüdőgyógyászat

Mivel foglalkozik a tüdőgyógyászat?

A tüdő a gázcsere szerve, ahol a friss oxigén bekerül és elhasznált szén-dioxid távozik. Ahhoz, hogy ez folyamat megvalósuljon szükség van:

- a központ idegrendszer vezérlő szerepére
- szabad, átjárható felső légutakra
- orr, és melléküregre
- a tüdő hörgőinek és szöveteinek egészségére

Pulmonológiai szakrendelésünkön a légzés teljes spektrumával foglalkozunk. Akár az aktuálisan zajló, a krónikus, vagy a lassan és elhúzódóan fellépő, köhögéssel, fulladással, nehézlégzéssel, lázzal vagy a mellkasi fájdalommal járó megbetegedésekkel fordulhatsz szakrendelésünkhöz. Emellett a tüdő rosszindulatú daganatos betegségeinek kivizsgálása és kezelése is a tüdőgyógyász szakorvos feladata. A kivizsgálást és az okok pontos megállapítását követően összeállítjuk a legmegfelelőbb kezelési és életvezetési tervet.

Mivel fordulhatsz hozzánk?

icon
POSZT-COVID KIVIZSGÁLÁSOK
icon
TÜDŐGYULLADÁS, MELLKASI PANASZOK
icon
COPD BETEGSÉG, TÜDŐEMBÓLIA
icon
TERHELÉSRE KIALAKULÓ FÁRADÉKONYSÁG
icon
TÜDŐ DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEI
icon
ELHÚZÓDÓ KÖHÖGÉS, ASZTMA

SZAKEMBEREINK

Dr. Tóth Zsuzsanna

Dr. Tóth Zsuzsanna

Tudástár 

Asztma esetén, a hörgőrendszer nyálkahártyáján krónikus gyulladás zajlik. Az így megvastagodott nyálkahártyában gyulladásos sejtek szaporodnak fel, a hörgő-simaizom összehúzódik, mely érinti a kis- és nagyhörgőket egyaránt. A gyulladás következtében termelődő, tapadós váladékot nem, vagy nehezen tudja a gyermek felköhögni. A gyulladt nyálkahártya, a sűrű váladék és a hörgők görcsös állapota együttesen felelősek az asztmás tünetek létrejöttéért, amely sípoló, nehezített légzést, kínzó, nem szűnő köhögést, zihálást eredményez.

Napjainkban az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerekkel ezek a tünetek csökkenthetők, illetve meg is szüntethetők. Fontos, hogy ilyen tünetek észlelésekor pulmonológus szakorvoshoz forduljunk. A pulmonológus kezében lévő diagnosztikus lehetőségek tárháza és a gondozási tapasztalatok együttesen tudják biztosítani az asztma kivizsgálását, ellátását.

Lehetőséget adnak ugyanakkor arra is, hogy pontos diagnózis szülessen azon esetekben is, amikor az asztmatikus tünetek hátterében egyéb krónikus légúti betegség áll.

Asztma gyanúja esetén részletes kivizsgálás történik, amelynek részei a kórelőzmény megismerése, a fizikális vizsgálat, az allergia vizsgálatok, bőrpróba (Prick–teszt), légzésfunkciós vizsgálatok. A légzésfunkció mérése a diagnózis felállításakor és a kontrollvizsgálatok során alapvető diagnosztikai módszer. A légzésfunkció követésével a tüdőgyógyász orvos megítéli a beállított kezelés hatékonyságát, módosíthatja a terápiát (fokozhatja, csökkentheti). A tünetek, panaszok valamint a légzésfunkciós vizsgálatok rendszeres értékelése az asztmás páciens orvosi, személyre szabott gondozását, kontrollját jelenti.

Az asztma kezelése és gondozása összetett feladat. Egyrészt az aktuálisan fennálló tünetek, panaszok megszüntetésére, másrészt a krónikusan fennálló hörgőgyulladás csökkentésére irányul. Akut esetben a hörgők görcsét oldó hörgőtágító kezelés szükséges. Az úgynevezett rohamoldó szerekkel az esetleges asztmás roham azonnal mérsékelhető, akár meg is szüntethető. Az asztma hosszabb távú kezelése a háttérben zajló krónikus gyulladás csökkentését jelenti, ez az úgynevezett fenntartó, folyamatos, asztma megelőző terápia.

A gyulladáscsökkentő gyógyszerek részben szájon át alkalmazott készítmények, részben inhalációs terápiák.

Az inhalációs terápiák során, a hatóanyagokat különböző, otthon is használható inhalációs segédeszközök segítségével juttatjuk a tüdőbe. Ezen eszközök használatát a terápia beállításakor asszisztenseink megtanítják, a kontrollvizsgálatok során pedig minden esetben ellenőrzik azok helyes használatát. Szükség esetén korrigálják a hibákat, mert az előírt gyógyszerek csak helyesen alkalmazva jutnak be a tüdőbe, és lehetnek hatékonyak.

tüdőgyógyászat

Foglaljon időpontot szakrendeléseinkre online

Elérhetőségek

Cím: 6722 Szeged, Petőfi sgt. 39.
Email: medicenter@mediteam.hu
Telefon: +36 (62) 55-88-88
Mobil: +36 (30) 44 51 368