Ultrahangvizsgálat

Az ultrahang diagnosztika egy olyan képalkotó módszer, amely gyorsan és fájdalommentesen képes kimutatni a testen belüli elváltozásokat, azok kiterjedését és sajátosságait. Segítségével a belső szervek anatómiailag és funkcionálisan, működésük közben is vizsgálhatók.

kardiológia

Hogy működik az ultrahang?

Az ultrahangvizsgálat a visszaverődő hanghullámokat használja fel a képalkotás során. További előnye, hogy az UH vizsgálat fájdalommentes. Intézetünkben elvégezzük a has, kismedence, ízület, pajzsmirigy, nyaki- és végtagi erek, lágyrészek, valamint az emlő ultrahang vizsgálatát is.

Miért ajánlott az ultrahang vizsgálat? Mert hatékony és pontos, amelynek nincs káros hatása még a fejlődő szervezetre sem.

Mivel fordulhatsz hozzánk?

icon
NYAKI VERŐÉR ULTRAHANG
icon
PAJZSMIRIGY ULTRAHANG
icon
HASI ÉS KISMEDENCEI ULTRAHANG
icon
EMLŐ ULTRAHANG
icon
ÍZÜLETI ULTRAHANG

SZAKEMBEREINK

Dr. Hoffmann Csilla

 Dr. Hoffmann Csilla

Dr. Berényi Zsolt

Dr. Berényi Zsolt

Dr. Karczagi Lilla

Dr. Karczagi Lilla

Dr. Környei Zsuzsanna

Dr. Környei Zsuzsanna

Dr. Deák Sára

Dr. Deák Sára

Tudástár 

- Bármilyen hasi vagy kismedencei panasz esetén.Ennek során megvizsgálják a máj, az eperendszer, a hasnyálmirigy, a vesék, a hasi nagyerek állapotát, valamint a húgyhólyagot, férfiaknál prosztatát, nőknél a méhet.
- Pajzsmirigy ultrahang javasolt, amennyiben feltűnőbb testsúlyváltozást (akár hízás, akár fogyás) tapasztalunk, nyelési zavar merül fel, a vérvétel a normálistól eltérő pajzsmirigy hormonszintet mutat, bármiféle tapintható nyaki elváltozást veszünk észre. A pajzsmirigy vizsgálata ezen kívül gyakran képezi a meddőségi kivizsgálás részét is.
- Lábduzzanat esetén szakorvosi javaslatra szükség lehet a láb vénák Doppler vizsgálatára. A nyaki erek Doppler vizsgálata az erek állapotáról és az artériák keringéséről ad információt, esetleges érszűkületek kimutatását teszi lehetővé. Ez a vizsgálati módszer gyakran javasolt belgyógyászati, kardiológiai, érsebészeti, neurológiai, fül-orr-gégészeti megbetegedésekben, illetve magas koleszterinszint esetén is érdemes megnézetni a nyaki erek állapotát.

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat során a hasi szervek, lágyrészek egy része (máj, epehólyag, epeutak, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, hasi nyirokcsomók ) ábrázolódik. Ez a vizsgálat leggyakrabban hasi panaszok esetén javasolt, de ismert betegség ellenőrzésére , követésére is alkalmas.

- A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat éhgyomorra történik, délutáni időpont esetén 5-6 órás éhezés szükséges. Ha a páciens gyógyszert szed, azt reggel éhgyomorra beveheti vízzel. A kismedencei szervek vizsgálata miatt telt húgyhólyag szükséges, a vizsgálat előtt a páciens szénsavmentes vizet ihat.
- Nem kell beutalót hozni, de javasolt, hogy az ultrahang vizsgálatot végző orvos ismerje az előzményeket és tudja a beküldő orvos kérdéseit, ami miatt hasi kismedencei ultrahang vizsgálatot kezdeményezett.
- Javasolt a korábbi vizsgálati eredmények bemutatása összehasonlítás céljából illetve az adott panasz kivizsgálásával kapcsolatos összes vizsgálati eredmény bemutatása.
- Hagyjunk legalább 48 óra szünetet a gasztroenterológiai beavatkozások (gasztroszkópia, kolonoszkópia) és a hasi/kismedencei ultrahang vizsgálat között.

- A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat általában háton fekve történik egy speciális vizsgálófej és gél segítségével, amit a vizsgálandó területre viszünk fel. A vizsgálat során az orvos légvételünket irányítja. A vizsgálat során oldalra kell elfordulni, hogy egyes szerveket jobban meg lehessen ítélni.
- A vizsgálat fájdalommentes, ionizáló sugárzás mentes és semmilyen szövődménnyel nem jár.
- A vizsgálat általában 20-30 percet vesz igénybe.

A vizsgálat bármely életkorban elvégezhető, a terhesség sem kizáró ok. Panasz esetén annak jellegétől függően végezhető.

 -  A nyaki lágyrészek és a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata nyaki fájdalom, nyelési diszkomfort érzés, a pajzsmirigyműködés zavara esetén, illetve ismert betegség ellenőrzése, műtét utáni kontrollvizsgálat vagy szűrővizsgálat céljából lehet indokolt.
- Doppler ultrahang vizsgálattal az erek (artériák, vénák, főverőér) kóros állapota ellenőrizhető. Az ízületek és a here vizsgálata pedig sérülések, elváltozások és gyulladások esetén lehet szükséges. Ezeknek a területeknek az ultrahang vizsgálata nem igényel előkészületet.
- A vizsgálat időtartama anatómiai területtől függően 20-30 perc.
- Nem kell beutalót hozni, de javasolt, hogy az ultrahang vizsgálatot végző orvos ismerje az előzményeket és tudja a beküldő orvos kérdéseit, ami miatt az ultrahang vizsgálatot kezdeményezett. Az előzmények bemutatása, amennyiben van), fontos, kérjük ezeket hozza magával!

ultrahang

Foglaljon időpontot szakrendeléseinkre online

Elérhetőségek

Cím: 6722 Szeged, Petőfi sgt. 39.
Email: medicenter@mediteam.hu
Telefon: +36 (62) 55-88-88
Mobil: +36 (30) 44 51 368